Prostreno.cz

Nejlepší street food speciality na světě

Absolutním vrcholem každé cesty je na vlastní kůži objevovat nové chutě dané země. A jak to udělat lépe, než se projít po malém místním trhu nebo se zastavit na kraji silnice a ochutnat místní pouliční jídlo.

Vietnamské pho, čínské banh bao, mexická quesadilla... Vydejte se s námi na gurmánskou cestu kolem světa a objevte osm nejoblíbenějších streetfoodových specialit.

Pouliční jídlo je, jak název napovídá, malé jídlo, které se jí často na ulici, a je obvykle součástí kulturní krajiny cestovní destinace.

Thajsko – království pouličního jídla

V Thajsku můžete každý den ochutnat jiné pouliční jídlo, v zemi úsměvů je tolik možností. Všude, na trzích, na kraji silnice, na každém rohu je možnost ochutnat báječné pad thai (rýžové těstoviny smažené na wok s kuřecím masem nebo krevetami), pikantní som tam (salát ze zelené papáji), kebab v páře nebo šťavnaté ovocné saláty.

Döner kebab – pouliční jídlo přímo z Turecka (nebo Berlína?)

Názory na to, zda döner kebab byl vynalezen v Turecku nebo Německu, se stále různí. Jedno je ale jisté: Populární pouliční jídlo dnes najdete téměř po celém světě. Plátky masa (telecí, skopové, kuřecí...) marinované ve směsi koření, olivového oleje a mléka. Ty se poté opečou na svislé tyči a nakrájí na tenké plátky, aby se naplnil pide chléb, pita nebo dürüm již ozdobené hlávkovým salátem, rajčaty, cibulí... Požitek z mezinárodního pouličního jídla – kuchyně, která nemá konkurenci!

Pho v ulicích Vietnamu

V kteroukoli denní i noční dobu můžete vidět Vietnamce, jak sedí na rozích ulic s miskou kouřícího pho pod nosem. Tato voňavá a výživná polévka je jednou z nejoceňovanějších vietnamských specialit. Vždy ozdobený koriandrem se skládá z vývaru s proužky hovězího masa, rýžovými nudlemi, fazolovými klíčky, cibulí a bazalkou. Neodolatelná harmonie chutí.

Quesadilla – mexická pouliční pochoutka

Vedle tacos a burrita je quesadilla základem mexického pouličního jídla. Skládá se z tortilly – placky z pšeničné nebo kukuřičné mouky – která je přelitá taveným sýrem, masem, fazolemi, rajčaty a kořením a chutná prostě skvěle. Poté se praží nebo peče, než ho zhltnou místní i gurmáni.

Currywurst – německá pouliční specialita

Nemusíte vždy hledat daleko, protože i Německo má co nabídnout. Jako lahodný currywurst ze snack baru za rohem – obzvláště oblíbený v Berlíně, známém také jako „hlavní město currywurstu“. Vynález německé svačiny s červenými a bílými hranolky obklopuje mnoho mýtů, ale většina milovníků klobás je prostě ráda, že existuje již více než 70 let!

Banh Bao – pochoutka z Číny

Čína je známá svými dušenými předkrmy. Banh Bao je jedním z nich – lehce sladké knedlíky z pšeničné mouky plněné zeleninou nebo masem. Milovníci sladkého by měli vyzkoušet dezertní variantu na bázi taro, obzvláště lahodnou pochoutku!

Falafel – pouliční jídlo v Izraeli

Specialitou Izraele a velké části Blízkého východu a arabské oblasti, falafel jsou kuličky z cizrny nebo fazolí smažené na oleji, podávané v chlebu se syrovou zeleninou, jogurtem, tahini (sezamový krém) nebo hummusem. Jsou k dispozici v každé izraelské restauraci, a dokonce i v malých pouličních stáncích. Tady jste opravdu v dobrých rukou!

Arepas – pouliční jídlo Kolumbie

Další latinskoamerická pouliční specialita, arepas, jsou vyrobeny z kukuřičné mouky a jsou typem palačinek, které mohou být doplněny mnoha polevami, v závislosti na chuti. Sýr, avokádo, jitrocel... fantazii se meze nekladou! Svačinku lze konzumovat kdykoli během dne, od snídaně až po večeři.

Zdroj: názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat