Prostreno.cz

Sladké cizrnové kostky

Cizrna nasladko? A ještě k tomu v lahodném dezertu plném bílkovin? To byste nečekali, že?

Pečené oříšky, datle a čokoláda dodají celému výtvoru neodolatelnou chuť, a jelikož že se jedná o nepečený dezert sestávající pouze z několika surovin, je proces přípravy naprostá hračka! Recept je veganský, tudíž jej můžete mít v záloze i v případě nečekané veganské návštěvy. Recept tvoří základ, který pak můžete obměňovat dle libosti, viz tipy níže.

Sladké cizrnové kostky

Ingredience

400 g plechové cizrny, scezené a odložené tekutiny

75 g ovesných vloček (jemné s klíčky)

200 g datlí, nakrájených

150 g pražených kešu ořechů

1 lžíce vanilkového extraktu

50 g hořké čokolády (70 % kakaové sušiny), nahrubo nasekané

Postup

1 Čtvercovou dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.

2 Cizrnu vysypejte z plechovky a sceďte. Tekutinu slijte bokem do sklenice. Připravte si food processor nebo mixér a vyklopte do něj připravenou cizrnu, ovesné vločky a 1–2 lžíce odložené tekutiny z cizrny (kostky vám budou lépe držet tvar).  Míchejte/mixujte, dokud ze směsi nevznikne hrubá pasta.

3 Poté do směsi přidejte datle, kešu a vanilkový extrakt a mixujte, dokud nejsou ořechy a datle nasekané najemno a nevznikne vám hrubá pasta s drobnými kousky. (Pokud máte malý mixér nebo sekáček, budete muset ingredience zpracovávat ve dvou dávkách.) Směs by neměla být příliš hladká, jinak bude velmi lepkavá. V případě potřeby přidejte více tekutiny z cizrny.

4 Hotovou pastu pak ručně vtlačte do vyložené formy tak, abyste ve formě vytvořili silnou rovnoměrnou vrstvu.

5 Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo nasypte do žáruvzdorné mísy a vložte do mikrovlnné trouby na 1½ minuty. Ujistěte se, že je čokoláda opravdu důkladně rozpuštěná. Pokud ne, vraťte do mikrovlnné trouby na dalších 30 sekund a opakujte, dokud se čokoláda nerozpustí.

6 Rozpuštěnou čokoládou pak polijte celý korpus nebo vytvořte tenké linie, zkrátka ozdobte dle libosti.

7 Nechte hodinu ztuhnout v lednici. Poté vyjměte z formy, nakrájejte na čtverečky a podávejte.

Tipy na závěr

Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Spotřebujte do tří dnů.  Pokud nemáte zakoupené pražené kešu ořechy, opečte si je doma: předehřejte troubu na 180 stupňů, kešu rozložte na plech v jedné vrstvě a pečte 10 minut nebo dozlatova. Před mixováním nechte úplně vychladnout! Pro více variant můžete hotové kostky také obalit v kakau, oříškové mouce nebo kokosu. Dosáhnete tak pokaždé jiného vzhledu i chuti.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat