Prostreno.cz

Pečené ovoce na zahřátí

Uspokojte chuť na sladké pomocí těchto receptů na zimní dezerty, které hřejí a zároveň chutnají.

Překonat temné a chladné zimní večery může být problém, ale jedním ze spolehlivých způsobů, jak si ty dlouhé a vleklé hodiny trochu usnadnit, je dát si porci něčeho horkého a sladkého.

Crumble s jablky a černým rybízem

Nic se nevyrovná klasickému crumble a tato variace s jablky a černým rybízem s chutným oříškovým posypem posouvá oblíbenou sladkou pochoutku na vyšší úroveň. 

Ingredience na náplň

2 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na 3centimetrové kousky

3 lžíce krupicového cukru

1 lžíce citronové šťávy

170 g černého rybízu

Ingredience na crumble

125 g hladké mouky

50 g ovesné kaše

50 g světle hnědého měkkého cukru

100 g nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky

50 g nasekaných ořechů (lískových)

špetka vanilkového prášku (volitelně)

1 lžíce cukru

vanilková zmrzlina nebo pudink

Postup

1 Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Jablka a hrušky promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a špetkou soli.

2 Promíchejte černý rybíz, poté rozsypejte do žáruvzdorné mísy (objem přibližně 1 litr) nebo jednotlivých misek.

3 Na crumble smíchejte v samostatné misce mouku, vločky, cukr a špetku soli. Prsty rozetřete máslo, až směs připomíná drobenku s několika většími kousky. 

4 Vmíchejte ořechy a vanilkový prášek (pokud chcete). Ovoce co nejvíce vyrovnejte zadní částí lžíce a navrch rozsypte drobenku.

5 Posypejte cukrem a pečte dozlatova – 40 minut ve velké misce nebo 25–30 minut, pokud použijete misky.

6 Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout a podávejte posypané oříšky a s dvojitou porcí šlehačky nebo pudinku.

Javorové pečené hrušky s granolou (4 porce)

Tento hřejivý recept spojuje pikantnost hrušky se sladkostí javorového sirupu a křupavostí granoly pro skutečně uspokojivý dezert. 

Ingredience

4 velké hrušky, zralé, ale trochu pevné

100 ml javorového sirupu

50 g nesoleného másla, nakrájeného na kostičky

4 lusky kardamomu

1 tyčinka skořice

3 proužky pomerančové kůry

50 g granoly

Postup

1 Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C). Hrušky oloupejte, rozpulte a poté vydlabeme jádřince. Než vložíte hrušky řeznou stranou dolů, vezměte hluboký plech a nalijte do něj javorový sirup.

2 Přidejte na kostky nakrájené máslo a rozetřené lusky kardamomu, tyčinku skořice a pomerančovou kůru.

3 Hrušky pečte v troubě asi 25 minut nebo do změknutí, přičemž v polovině pečení hrušky otočte (pro ověření, že jsou hrušky uvařené, propíchejte nožem – neměly by klást téměř žádný odpor).  

4 Dvě poloviny hrušek vložte do misky, posypejte je několika lžícemi granoly a zalijte omáčkou, která se shromáždila na dně plechu. Přidejte kopeček crème fraiche nebo zakysané smetany a dobrou chuť!

Zdroj: www.stylist.co.uk/food-drink/warming-easy-winter-dessert-recipes/733222





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat