Prostreno.cz

Vyrobte si vlastní bylinkovou bagetu

Čerstvá bagety z trouby je docela fajn věc. A s přidáním bylinkového másla ji posunete na další úroveň. A pokud máslo v krájeném chlebu krátce zapečete, získáte kulinářský zázrak. 

Tato bylinková bageta má vše: křupavou kůrku, aromatickou bylinkovou vůni, chuť a správné množství nasycené střídky, která je nasáklá lahodným máslem jako zlatá, lesklá, mastná, lahodná chlebová houba.

Bagetu si nemusíte bezpodmínečně upéct si sami. Ale je to lepší. Pro chuť, čerstvost, pro vaše bagetářské umění a pro uklidňující, skvělý pocit, že jste si tuto jednoduchou, ale rafinovanou pochoutku připravili zcela sami. To vše jen s minimálním úsilím, ale pro maximální výsledek.

Bylinková bageta

Ingredience na 2 bagety

240 ml studené vody

10 g droždí

340 g pšeničné mouky typ 550

10 g soli

5 g pečicího sladu (volitelně)

200 g bylinkového másla

Příprava

1 Do mísy dejte vodu, rozpusťte v ní droždí. Přidejte mouku, pečicí slad a sůl a hněťte při nízké rychlosti 3 minuty. Mísu zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.

2 Těsto v míse ručně protáhněte a přehněte. Opakovaně uvolněte roh těsta od okraje mísy, vytáhněte jej a poté přeložte do středu. Otočte mísu a opakujte, dokud se těsto sotva dá natáhnout. Poté přikryjte a nechte 20 minut odpočívat.

3 Protahování a překládání opakujte ještě dvakrát a poté nechte těsto pokaždé 20 minut odpočinout. Těsto by mělo být hladké a elastické a potřetí by mělo výrazně zvětšit objem. Troubu předehřejte na 250 °C horní a spodní ohřev.

4 Těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 2 kusy po cca 200 g. Vysuňte obdélník: levou a pravou stranu mírně přehněte směrem ke středu, pak srolujte shora, abyste vytvořili obdélník o délce 10 cm. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.

5 Z kousků těsta připravte bagety: přehněte boky, srolujte podélně shora a opatrně vyválejte po pracovní ploše na požadovanou délku. Rozložte je na plech, přikryjte a nechte kynout posledních 30 minut.

6 Před pečením bagety 3–4x naplocho nakrojíme. Pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud není kůrka stále světle hnědá, nechte troubu zapnutou. Bagety necháme 10 minut vychladnout. Bylinkové máslo nakrájíme na plátky nebo kousky.

7 Bagety nakrájejte šikmo ve vzdálenosti cca 2–3 cm, aby byly plátky stále spojené. Mezi každý plátek dáme 1–2 kousky bylinkového másla a bagetu podélně jemně přitlačíme, aby kousky nevypadly.

8 Bagety pečte v horké troubě 10 minut, dokud kůrka dobře nezhnědne a máslo se rozpustí. Vychutnejte si čerstvé z trouby. Bagety s bylinkovým máslem tvoří asi 8 porcí.

Tip

Bylinkové máslo si můžete jednoduše vyrobit také sami. Stačí smíchat máslo, trochu soli a bylinky podle chuti.

Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/kraeuterbaguette-selber-machen/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat