Prostreno.cz

Batáty se skyrem a granolou

Batáty k snídani?

Nic nového pod sluncem, říkáte si možná. Na internetu se to doslova hemží zdravými recepty na batátové toasty s avokádem, batáty s vejci a sýrem apod. Batáty jsou zkrátka hvězdou módních wellness receptů, a variant, jak si je vychutnat, jsou tisíce.

Nemusíte však batáty nutně připravovat na slaný způsob, a už vůbec s jeho pomocí imitovat toastový chleba. Co takhle sladká varianta plná bílkovin, na které si můžete pochutnat kdykoli a bez výčitek?

Co budete potřebovat

Batáty – konzumovat můžete celé batáty (včetně slupky, která obsahuje vysoké množství vlákniny, vitaminů a minerálů), ujistěte se však, že jste batáty důkladně omyli a slupku očistili od ulpělých nečistot.

Skyr – na výběru si dejte záležet a v obchodě se poohlédněte po tradičním skyru s vysokým obsahem bílkovin a téměř nulovým množstvím tuku. Jeho hutná struktura vás skvěle zasytí a celému receptu dodá ten správný šmrnc!

Granola – použít můžete svou oblíbenou granolu dle vlastního výběru, avšak ideální je taková, která obsahuje menší množství cukru a zároveň má vyšší obsah vlákniny.

Můžete vyzkoušet i neobvyklé příchutě jako například slaný karamel nebo citron + borůvka.

Batáty se skyrem a granolou

Ingredience

1 středně velký batát

2 lžíce skyru (s příchutí vanilka, borůvka apod.)

hrst borůvek

2 lžíce granoly

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 °C.

2 Batáty důkladně omyjte (případně lehce vydrhněte abrazivní rukavicí určenou na čištění zeleniny) a na několika místech propíchněte vidličkou, aby měla během pečení kudy unikat pára.

3 Rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte přibližně 45 minut, dokud nejsou batáty měkké (a dají se lehce propíchnout vidličkou).

4 Upečené batáty nechejte vychladnout, a poté nakrájejte na půlky (spodek seřízněte do rovna, aby se dalo postavit, a vytvořit jakýsi kornoutek). Vnitřek můžete z části vydlabat, abyste měli prostor pro plnění (stačí vydlabat jen cca 1/3 batátu).

Do takto připraveného kornoutku pak navrstvěte přibližně 2 lžíce skyru dle vlastního výběru, ozdobte borůvkami a posypejte granolou.

Ihned podávejte.

Tipy

Recept můžete vylepšit přidáním lžičky oblíbeného oříškového másla, borůvky můžete vyměnit za čerstvé jahody či maliny, případně batáty před plněním posypat perníkovým kořením.

Variant je v tomto případě nepřeberné množství a každý si může vytvořit tu svou, podle toho, co mu nejvíce chutná.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat