Prostreno.cz

Domácí chipsy pro zdravější mlsání

Chipsy, oblíbená svačinka, na které si mnozí pochutnávají, mají často špatnou pověst, protože jsou nezdravé kvůli vysokému obsahu tuku a soli. Křupavé chipsy si však můžete vychutnat i bez ohrožení zdraví. Výroba těch domácích vám umožní kontrolovat přísady a způsoby přípravy a promění tuto kdysi zakázanou pochoutku ve výživnou variantu bez pocitu viny. Jak si je připravit doma a jaké existují druhy?

Výběr správných ingrediencí

Klíč ke zdravým domácím chipsům spočívá ve výběru ingrediencí. Rozhodněte se pro čerstvé, plnohodnotné suroviny a vyhněte se umělým přísadám nebo nadměrnému množství oleje a soli. Vybírejte si kvalitní bio brambory, abyste zajistili přírodní a výživný základ pro vaše brambůrky. (1)

Místo smažení vyzkoušejte pečení v troubě. Lehké potření brambůrků olejem před pečením zajistí křupavou strukturu bez nadměrné mastnoty. Vyberte si přírodní bylinky a koření, jako je paprika, česnekový prášek, rozmarýn nebo tymián, které dodají chuť bez nadměrného množství soli. (2)

Jak na pečené chipsů?

Pečení chipsů je zdravější alternativou smažení, protože vyžaduje méně oleje a zachovává více živin. Předehřejte troubu na přibližně 200 °C, abyste zajistili rovnoměrné pečení. Zpracujte brambory ostrým nožem nebo je nakrájejte na tenké stejnoměrné plátky. Tím dosáhnete rovnoměrného propečení a konzistence. Ve velké míse promíchejte plátky brambor s kapkou oleje a vybraným kořením. Potom vyložte plech pečícím papírem nebo použijte nepřilnavou podložku na pečení. Plátky brambor urovnejte do jedné vrstvy tak, aby se nepřekrývaly. (3)

V předehřáté troubě pečte brambůrky přibližně 15–⁠20 minut a v polovině pečení je obraťte, aby byly rovnoměrně propečené. Jakmile jsou brambůrky zlatavé a křupavé, vyjměte je z trouby a nechte mírně vychladnout, než si na nich začnete pochutnávat. (4)

Různé varianty

Krása domácích chipsů spočívá v rozmanitosti chutí a ingrediencí, se kterými můžete experimentovat. Vyměňte brambory za listy kapusty a získejte alternativu plnou živin. Listy kapusty jednoduše potřete trochou olivového oleje, posypte oblíbeným kořením a upečte do křupava. (5)

Pro milovníky sladkých chutí jsou zde jablečné chipsy. Jablka nakrájejte na tenké plátky a upečte je posypané skořicí, abyste získali sladkou a zdravou variantu chipsů. Pokud máte rádi slanou variantu, vyzkoušejte třeba cuketové chipsy. Z cukety nakrájejte tenká kolečka, potřete je olivovým olejem a oblíbeným kořením a upečte do křupava. Případně můžete z mrkve nakrájet tenké proužky, lehce je potřít olejem a upéct. (6)

Zdroje: (1-6) www.thespruceeats.com/healthy-chips-5185292





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat