Prostreno.cz

Klasický recept na dokonalý hummus

Hummus je krémová, hustá pomazánka vyrobená především z rozmačkané cizrny a několika dalších zdravých ingrediencí, která se v posledních několika desetiletích stala celosvětově populární. Dlouho se užíval v zemích Blízkého východu a severní Afriky, ale dnes se běžně konzumuje také v Severní Americe a Evropě.

Pokud ve svém místním supermarketu projdete chlazenou částí, najdete nesčetné množství značek a příchutí hummusů – a někdy za přemrštěné ceny. Věděli jste ale, že je neuvěřitelně jednoduché vyrobit si vlastní? 

Co je hummus?

Tato hustá pomazánka/dip se tradičně vyrábí z cizrny, sezamového tahini, olivového oleje a česneku. Navíc se pro zvýraznění chuti může přidat citronová šťáva, červená paprika, olivy a zelenina (1).

Protože je dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, a dokonce i některých antioxidantů, je nejen chutným, ale velmi zdravým doplňkem vašeho jídelníčku. Pravidelná konzumace hummusu může pomoci podpořit zdravou hladinu cholesterolu a triglyceridů, zasytit a omezit přejídání, přispět ke zdravému trávení a další (1).

Dobrý zdroj rostlinných bílkovin

Hummus vynikajícím zdrojem bílkovin i pro vegetariány, vegany a všežravce. Cizrna, která je základem téměř všech receptů na hummus, má vysoký obsah bílkovin, což může pomoci k tomu, abyste se po jejich konzumaci cítili sytí (1). 

Bojuje s nemocemi

Cizrna pomáhá vyrovnávat hladinu cholesterolu, snižuje hypertenzi a chrání před srdečními chorobami. Ve skutečnosti se hummus běžně konzumuje v mnoha středomořských zemích, které se pyšní skvělým zdravím, nízkou mírou kardiovaskulárních onemocnění a dlouhověkostí, jako třeba Řecko a Turecko (1).

Snižuje záněty

Zánět je přirozenou obranou těla, která odstraňuje toxiny z těla. Nicméně, když má vaše tělo zánětu příliš, znamená to, že se vaše tělo snažilo překonat toxiny z jídla, životního prostředí nebo léčiv. Potraviny, které pomáhají snižovat zánět, také pomáhají snižovat riziko artritidy a onemocnění a pomáhají léčit tělo (1).

Pomáhá trávení a zdraví střev

Cizrna díky svému vysokému obsahu vlákniny poskytuje tělu řadu zdravotních výhod, včetně podpory zdravého trávicího systému, pocitu plnosti a spokojenosti, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a dalších (1).

Vysoký obsah vitaminů a minerálů

Kromě bílkovin a vlákniny má cizrna používaná v hummusu vysoký obsah železa, kyseliny listové, fosforu a vitaminů B (to vše je důležité zejména pro vegetariány a vegany, kteří mohou mít tyto živiny nedostatek). Citronová šťáva také obsahuje vysokou hladinu vitaminu C posilujícího imunitu a antioxidantů. Tahini má také vysoké hladiny mědi, hořčíku, zinku, železa, fosforu a vápníku. A samozřejmě nechybí ani česnek, který obsahuje mnoho stopových minerálů, antioxidantů a vitaminů (1).

Podporuje zdraví kostí

Sezamová semínka, používaná při výrobě tahini, jsou vynikajícím zdrojem různých důležitých minerálů pro stavbu kostí, včetně zinku, mědi, vápníku, hořčíku, fosforu, železa a selenu. Měď pomáhá udržovat kosterní strukturu pevnou tím, že usnadňuje vazbu kolagenu na elastin, což je jeden důležitý stavební blok kostí (1).

Chrání zdraví srdce

Strava bohatá na extra panenský olivový olej, jednu z hlavních složek používaných v hummusu, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění několika důležitými způsoby. Pravidelná konzumace kvalitního olivového oleje má souvislost se zlepšením krevního tlaku, metabolismu glukózy a snížením škodlivého cholesterolu (1).

Zvyšuje energii

Cizrna, stejně jako všechny fazole a luštěniny, obsahuje škrob, což je komplexní sacharid, který je tělo schopno stabilně využívat pro energii. Škroby obsahují přírodní cukry zvané glukóza, které tělo snadno využívá pro mnoho základních funkcí. Na rozdíl od jednoduchých cukrů, které se nacházejí v mnoha produktech, jako je rafinovaná mouka, bílý chléb, těstoviny, soda, bonbony a většina dalších zpracovaných potravin, trvá škrobům delší dobu, než se po konzumaci rozloží (1).

Jak vyrobit hummus

Jste připraveni udělat ten nejlepší recept na hummus, který je navíc super jednoduchý? Tento recept slouží 4 až 8 lidem a jeho příprava zabere jen asi 5 minut.

Ingredience

2 šálky cizrny, scezené a propláchnuté

2 stroužky česneku, mleté

⅓ šálku tahini

¼ šálku citronové šťávy

1 lžička mořské soli

1 lžíce olivového oleje

paprika podle chuti

Postup

1 Sceďte a propláchněte cizrnu.

2 Nasekejte dva stroužky česneku.

3 Všechny ingredience (kromě papriky) vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.

4 Hummus z nádoby kuchyňského robotu vložte do malé misky nebo skladovací nádoby. Navrch posypejte paprikou.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Hummus, názor autora - recept





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat