Prostreno.cz

Vlastní marináda dodá vašemu grilovanému masu více chuti

Místo toho, abyste maso házeli na gril bez ochucení nebo ho jen dochucovali solí a pepřem, skuteční labužníci své grilované maso marinují – například BBQ omáčkou, kterou si snadno vyrobíte sami doma.

Zatímco dříve se maso marinovalo, aby bylo trvanlivější, dnes se potírá hlavně kořením, aby bylo křehčí a chutnější. Takzvaný BBQ rub ("třít" znamená "vtírat") je vhodný zejména pro oblíbené grilované pokrmy, jako jsou steaky nebo žebírka: Jedná se o suchou směs koření, která v kombinaci s olivovým olejem nebo hořčicí vytváří lehce kořenité aroma. Směs je vhodná pro všechny druhy grilovaných pokrmů a její příprava je velmi snadná. 

Udělejte si marinádu sami

K přípravě marinády na maso budete potřebovat následující koření:

½ lžičky mořské soli

1 ½ lžičky kmínu

1 ½ lžičky hořčičných semínek

1 ½ lžičky kajenského pepře

1 ½ lžíce česnekového prášku

1 ½ lžičky černého pepře

1 ½ lžíce papriky (uzené)

1 ½ lžíce jalapeňo (uzené)

3 lžičky třtinového cukru

Alternativně samozřejmě můžete použít i hotový BBQ rub, který již obsahuje všechna zmíněná koření. 

Hrubé koření, jako je sůl a hořčice, kuličky pepře a třtinový cukr, vložte do hmoždíře a rozdrťte najemno. Poté se smíchají se zbytkem ingrediencí. Jak název napovídá, marinádou je pak nutné maso potřít. Abyste zajistili lepší přilnavost, měli byste jídlo, které chcete grilovat, potřít několika kapkami olivového oleje nebo hořčice.

Nejdůležitější pravidla při marinování masa

Bez ohledu na to, zda si marinádu připravíte sami, nebo použijete hotovou směs koření, způsob přípravy je vždy stejný. Obzvláště důležitou roli zde hraje faktor času. Čím déle se koření vsakuje do grilovaného jídla, tím intenzivnější bude chuť výsledku. Z tohoto důvodu je dobré maso před grilováním marinovat pár hodin – ještě lepší je, když se marináda nechá přes noc nasáknout.

Při marinování by maso mělo být v lednici a vyndat byste ho měli alespoň jednu až dvě hodiny před grilováním – aby mělo při pokládání na gril pokud možno pokojovou teplotu. Pravidla pro marinování se nevztahují na ryby a drůbež, protože to stačí marinovat pouze krátkou dobu.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat