Prostreno.cz

Lahodné recepty z nenáviděné řepy

Červená řepa je díky své zářivé barvě a zemité chuti všestrannou kořenovou zeleninou, která může váš kulinářský repertoár přenést na jinou úroveň. Kromě estetického vzhledu se červená řepa může pochlubit řadou zdraví prospěšných látek, včetně bohatého obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Co dobrého si z ní můžete připravit?

Salát z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými ořechy

Ingredience na 4 porce

1 hrneček baby špenátu nebo rukoly

1/4 hrnečku rozdrobeného kozího sýra

1/4 hrnečku nasekaných vlašských ořechů

Balzamikový ocet a olivový olej na zálivku

Sůl a pepř podle chuti

Postup

1 Uvařte dvě středně velké červené řepy. Poté je oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Pokud chcete tento krok přeskočit, můžete si koupit předvařenou řepu ze supermarketu a celý proces tak urychlíte.

2 V míse smíchejte nakrájenou červenou řepu a listy baby špenátu nebo rukoly. Následně zeleninu posypte rozdrobeným kozím sýrem a nasekanými vlašskými ořechy. Vše zakápněte balzamikovým octem a olivovým olejem, abyste vytvořili chutnou zálivku.

3 Podle chuti osolte a opepřete. Směs nakonec jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Salát podávejte jako osvěžující předkrm nebo lehké jídlo.

Hummus z červené řepy

Ingredience na 4 porce

2 středně velké červené řepy, uvařené, oloupané a nakrájené na kousky

1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá

2 stroužky česneku

3 lžíce tahini

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce olivového oleje

Sůl a kmín podle chuti

Postup

1 V kuchyňském robotu smíchejte nakrájenou řepu, cizrnu, česnek, tahini, citronovou šťávu a olivový olej. Vše rozmixujte do hladké a krémové konzistence. V případě potřeby přidejte trochu vody, abyste dosáhli požadované konzistence.

2 Podle chuti osolte a přidejte kmín. Hummus z červené řepy přendejte na servírovací mísu. Následně podávejte s pita chlebem, nakrájenou zeleninou, krekry nebo směs použijte jako pomazánku na sendviče.

Polévka z červené řepy s kokosovým mlékem

Ingredience na 4 porce

3 středně velké červené řepy, uvařené, oloupané a nakrájené na kostičky

1 cibule, nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku

1 plechovka kokosového mléka

3 šálky zeleninového vývaru

1 lžíce olivového oleje

Sůl a pepř podle chuti

Čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

Postup

1 V hrnci rozehřejte olivový olej na mírném ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní. Vmíchejte prolisovaný česnek a nakrájenou červenou řepu a vařte další 2 minuty. Poté přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar a směs přiveďte k varu.

2 Polévku nechte vařit asi 15–20 minut, aby se chutě krásně spojily. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladké a krémové konzistence. Následně podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Vitaminová bomba

Červená řepa je dobrým zdrojem vitaminu C, který je antioxidantem, podporuje imunitní systém, zdraví pokožky a pomáhá tělu vstřebávat železo. Zároveň je poměrně bohatá na vitaminy skupiny B, které jsou pro zdraví lidského těla velmi důležité.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/beetroot-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat