Prostreno.cz

Chutný švestkový koláč s drobenkou

Kdo by neměl rád podzimní švestkový koláč? Tento recept má navíc nižší obsah cukru a obsahuje celozrnnou mouku, aby měl i dostatek vlákniny. Je ideální jako zdravý dezert a jistě potěší i osoby, které se snaží o redukci hmotnosti.

Švestkový koláč

Ingredience na 8 porcí

1 hrnek celozrnné mouky

1/2 hrnku ovesných vloček

1/2 hrnku obyčejného řeckého jogurtu

1/4 hrnku medu nebo javorového sirupu

1/4 hrnku neslazeného jablečného pyré

2 vejce

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky soli

1 lžička vanilkového extraktu

4–5 zralých švestek, vypeckovaných a nakrájených na plátky

Postup

1 Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou čtvercovou formu o rozměrech 20x20 cm nebo ji vyložte pečicím papírem.  Ve středně velké míse promíchejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. Tuto suchou směs dejte stranou.

2 V jiné míse smíchejte řecký jogurt, med nebo javorový sirup, neslazené jablečné pyré, vejce a vanilkový extrakt. Smíchejte, dokud se směs dobře nespojí. Do mísy se suchými přísadami vlijte tekuté přísady. Míchejte, dokud se vše nespojí.

3 Do těsta opatrně vmíchejte plátky švestek a těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto ozdobně naaranžujte plátky švestek. Ty pokapejte medem nebo javorovým sirupem a posypte mletou skořicí.

 

4 Vložte plech do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde ven čistá a bez těsta. Švestkový koláč nechte asi 10 minut vychladnout ve formě. Po vychladnutí koláč nakrájejte a podávejte.

Chutný dezert

Tento koláč vám dovolí si vychutnat sladkost švestek ve zdravějším moučníku. Můžete si ho také upravit přidáním oblíbeného koření nebo ořechů, které mu dodají jinou chuť a texturu. Koláč je skvělý zvláště do chladného podzimního počasí.

Zdroj: www.cooking.nytimes.com/recipes/1015810-crunchy-topped-whole-wheat-plum-cake





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat