Prostreno.cz

Odhalte tajemství belgických vafelí

Jejich vůně vrací vzpomínky, jejich chuť je návyková. Belgické vafle přímo z vaflovače je těžké něčím porazit. Jak je udělat, aby chutnaly opravdu křupavě?

Ať už jim říkáte belgické, bruselské nebo krémové vafle, labužníci chápou, o co jde: obdélníkové, tlusté vafle s hlubokými plástvemi. Ty jsou důležité, abyste se daly dobře naplnit – na rozdíl od hubenějších sestřiček ve tvaru srdce. 

Jaký je rozdíl mezi klasickými a belgickými vaflemi? 

Na první pohled se belgické vafle a jiné vafle liší tvarem. Zatímco babička ráda peče vafle ve tvaru srdce, belgické vafle se pečou na obdélníkové pánvi s hlubokými čtvercovými kapsami. Díky nim je snadné je ozdobit, protože ovoce, čokoládová omáčka a další se krásně usadí právě v kapsách.

Belgické vafle jsou také o něco tlustší než srdíčkové vafle, ale zároveň jsou o něco nadýchanější díky mřížkové struktuře.

Pokud jde o těsto, belgické vafle se tradičně vyrábějí z droždí. Jako kypřící prostředek se ale poslední dobou prosadil i kypřící prášek. Výhodou prášku do pečiva je, že vaflové těsto nepotřebuje dlouhou dobu kynutí a chuťově to není téměř žádný rozdíl. Pokud ale dáváte přednost pečení belgických vaflí s droždím, jednoduše nahraďte prášek do pečiva v receptu čerstvým droždím a nechte těsto před pečením asi hodinu odpočinout. 

Základní recept na belgické vafle

Ingredience

280 g pšeničné mouky

16 g prášku do pečiva

2 g soli

70 g jemného třtinového cukru

2 vejce

380 ml mléka

50 g rozpuštěného másla

Příprava

1. Nejprve rozpusťte máslo. Pozor, nemělo by být horké, jen tekuté. Pokud je máslo příliš horké, vejce se zdrcnou. Máslo pak smícháme se zbylými přísadami a vytvoříme hladké těsto, které necháme pár minut odpočinout. 

2. Krátká doba odpočinku v délce přibližně 10–20 minut poskytne vaflovému těstu čas na ztuhnutí a díky tomu získáte šťavnatější vafle.

Vaflovač namažte tukem a zahřejte na střední teplotu. Na každou vafli dejte doprostřed plotýnky 3 až 4 lžíce těsta a za tři až čtyři minuty upečte do zlatova. Aby byly vafle co nejkřupavější, potřebují určité množství tepla, proto nechte vaflovač řádně zahřát.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat