Prostreno.cz

Vláčný jablkový chlebíček

Když se listí zbarví a vzduch se ochladí, nic nenavodí atmosféru podzimu tak jako vůně čerstvě upečeného jablečného chleba. Tato lahodná pochoutka v sobě spojuje hřejivou chuť jablek a skořice ve vláčném a jemném bochníku. Jak na to?

Jablečný chléb je jedním z mnoha typů pečiva, které lze vyrobit s použitím ovoce. Je velmi podobný běžnému banánovému chlebu, ale místo banánů se používají jablka. Těsto často obsahuje kousky čerstvého jablka a může také zahrnovat skořici nebo jiné koření pro přidání chuti. Po upečení může mít jablečný chléb vrchní část posypanou cukrovou polevou nebo drobenkami. Je skvělý jako snídaně nebo občerstvení, a lze jej snadno přizpůsobit podle osobních preferencí.

Jablkový chlebíček

Ingredience na 4 porce

2 hrnky hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

2 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

1/2 šálku nesoleného másla, změklého

1 šálek krystalového cukru

2 velká vejce

1 lžička čistého vanilkového extraktu

2 šálky oloupaných, jadřinců zbavených a nadrobno nakrájených jablek (asi 2 střední jablka)

1/2 šálku řeckého jogurtu

1/4 šálku podmáslí (nebo mléka)

1/2 šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů (nepovinné)

1 lžíce hladké mouky (na obalení nakrájených jablek)

Postup

1 Vymažte pekáč. Formu můžete také vyložit pečicím papírem pro snadnější vyjmutí. Ve středně velké míse smíchejte na kostičky nakrájená jablka s 1 lžící mouky. Promíchejte je, aby se jablka rovnoměrně obalila. Tím zabráníte tomu, aby při pečení klesla na dno chleba.

2 V samostatné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a mletý muškátový oříšek. Tuto suchou směs dejte stranou. Ve velké míse smíchejte změklé máslo a krystalový cukr do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a dbejte na to, aby se každé z nich plně zapracovalo. Nakonec vmíchejte čistý vanilkový extrakt.

3 Opatrně vmíchejte na kostičky nakrájená jablka. Postupně přidávejte suchou směs do mokré směsi, střídavě s řeckým jogurtem a podmáslím. Začněte a skončete suchou směsí a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali, protože by chléb mohl být tvrdý.

4 Pokud používáte nasekané vlašské nebo pekanové ořechy, vmíchejte je v této fázi do těsta. Do připravené formy na chléb nalijte polovinu těsta na jablečný chléb. Těsto posypte polovinou směsi skořicového cukru. Navrch přidejte zbývající těsto a rovnoměrně ho uhlaďte. Nakonec posypte zbývající směsí skořicového cukru.

5 Pečte v předehřáté troubě přibližně 50–60 minut. Jablečný chléb nechte asi 15 minut vychladnout v pekáči a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.

Zdroj: www.sallysbakingaddiction.com/apple-cinnamon-bread/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat