Prostreno.cz

Italský mrkvový dort v originální verzi

Většina lidí si pod pojmem „mrkvový dort“ představí bohatě kořeněný dort s extra sladkou polevou ze smetanového sýra. Původní originální verze mrkvového dortu je však poněkud odlišná, a pro vyznavače zdravého životního stylu i mnohem lákavější.

Italský mrkvový dort je nejen chutným dezertem, ale i skvělým způsobem, jak zdravěji uspokojit svou chuť na sladké. Tento dort je oblíbený nejen v Itálii, ale po celém světě. Má bohatou chuť a příjemnou texturu, která je dokonale vyvážená sladkou chutí mrkve. Kromě toho, že je chutný, je také plný zdraví prospěšných ingrediencí.

Existuje mnoho variant receptu na italský mrkvový dort, ale následující recept se považuje za jeden z nejautentičtějších.

Italský mrkvový dort

Ingredience

Na dort:

2/3 hrnku mouky dle výběru (např. hladkou pšeničnou, špaldovou, bezlepkovou apod.)

2 1/2 lžičky prášku do pečiva

2 hrnky blanšírované mandlové mouky

1 hrnek krystalového cukru

5 velkých žloutků

3 hrnky strouhané mrkve (asi 4 střední mrkve)

1 lžička vanilkového extraktu

5 vaječných bílků

1/4 lžičky soli

Na krém z mascarpone:

300 g mascarpone

2 lžíce moučkového cukru

1 střední pomeranč, na ochucení

Postup

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.

2 Mouku, mandlovou mouku a prášek do pečiva nasypejte do velké mísy a promíchejte. Dejte stranou.

3 Pro přípravu dortu můžete použít mouku dle libosti. Od hladké 00 přes špaldovou až po pohankovou nebo rýžovou. Čím jemnější bude mouka, tím jemnější bude dort. Ovšem můžete použít i celozrnnou, v tomto případě počítejte, že bude dort hutnější.

4 Cukr a žloutky vyšlehejte pomocí elektrického ručního šlehače (při vysokých otáčkách), dokud směs nezhoustne a nebude světle žlutá, tj. asi 2 minuty. Do žloutkové směsi postupně vmíchejte moučnou směs a poté nastrouhanou mrkev a vanilku. Vznikne husté těsto. Odložte stranou.

5 V míse zvlášť ušlehejte bílky se solí pomocí ručního šlehače, dokud nevytvoří tuhé špičky. Gumovou stěrkou po částech postupně vmíchejte bílky do těsta, a to tak, abyste nenarušili jejich strukturu. Z tohoto důvodu není vhodné sníh vmíchávat pomocí šlehače nebo kuchyňského robotu, ale hezky ručně pomocí vařečky nebo stěrky.

6 Těsto přelijte do připravené formy a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.

7 Pečte, dokud koláč není zlatavě hnědý a nezačne mírně odstávat od stěn formy, tj. asi 1 hodinu. Po upečení nechejte dort asi 30 minut chladit na mřížce. Poté odejměte boky formy (pokud máte rozkládací kulatou formu) a nechte zcela vychladnout.

8 Dort pečte ideálně den předem, aby byl při servírování uleželý a chutě se v něm hezky spojily. Skladujte v lednici a před podáváním nechejte asi hodinu odležet při pokojové teplotě.

9 Před servírováním si připravte krém z mascarpone.

10 Mascarpone s cukrem míchejte misce balónovou metlou, dokud se nespojí a nevznikne nadýchaný krém.

11 Dort nakrájejte a podávejte s kopečkem krému z mascarpone, případně ozdobeného jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou.

Zdroje: www.thekitchn.com/recipe-italian-carrot-cake-249799






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat