Prostreno.cz

Komentáře k článku

Avatar
Avatar
Hnojník 21.04.2025

Hnojník na titulce je asi nová jarní houba. Co se ještě nedozvíme....

Avatar
Masunta nejosvícenější... 21.04.2025

Copak, copak ten záblesk o syrovinkách. Ty na jaře nerostou. Nejčastější jarní jedlá houba je penízovka smrková. Rozhodně se naučit sbírat opěnku měnlivou. Do jarních šancí by rozhodně zařadil čirůvku májovku a asi i ucho jidášovo. A upozornil bych alespoň na ty nejjedovatější jarní houby. Zejména na vláknici začervenalou (starší název vláknice Patouillardova. Také na třepenitku svazčitou. Také na závojenku jarní. Muchomůrka jarní je smrtelně jedovatá houba. Ovšem je vzácná. Ucháče se v poslední době k jídlu nedoporučují, způsobují gyromitrinové a monometylhydrazinové otravy, jedovatá látka gyromitrin se sice tepelnou úpravou hub rozkládá, ale otravy byly pozorovány i po opakovaném převaření ucháčů a vylití vody. V lidském těle se gyromitrin rozkládá na monometylhydrazin, který je také toxický. Otravy se projevují třetí až pátý den, křečemi, krvácením, poruchami vědomí, někdy až se smrtelným koncem. Kvíz: https://www.ceskestavby.cz/clanky/kviz-jarni-houby-poznate-jedle-a-chutne-posly-jara-i-kdyz-zrovna-nevypadaji-prilis-jedle-34534.html

Avatar
Masunta nejosvícenější...Hnojník inkoustový roste od května. Masunta nejosvícenější... 21.04.2025

Hnojník inkoustový roste od května. A - každý píše jen za sebe. Tedy správné je používat při komentářích jednotné číslo. 1+1 = ?

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba