Prostreno.cz

Punče na zahřátí. Který se vám dostane pod kůži?

Zima bez punče je jako stůl bez nohy – prostě k sobě patří. Připravte si doma třeba ten medový. Navozuje dobrou náladu! Nebo dáte přednost havajskému s ananasem?

Punč je nápoj s alkoholem, který k nám přišel koncem 17. století z Indie. Tehdy se připravoval z pěti složek (čaje, cukru, araku, vína a vody), ovšem toto původní složení se časem přizpůsobovalo místním zvykům a poměrům. A jak se vlastně takový punč připravuje?

Vařící voda musí být vždy čerstvě svařená a nikdy se nelije přímo na lihovinu, neboť by došlo k potlačení jejího aromatu (alkohol se lije až na konec). Punč by se také neměl příliš sladit a podává se po jídle a se lžičkou. Tak co, už máte chuť? Veselé odpoledne může začít s těmito druhy!

Čajový punč

15 cl připraveného čaje, 5 cl citronového cukrového sirupu, 1 cl vanilkového cukrového sirupu, 1 dl bílého vína, lžíce citronové šťávy, lžíce pomerančové šťávy, 6 cl vodky.

Postup: Do hrnečku nalijeme čaj, sirupy a víno. Postavíme na oheň a zahřejeme téměř do bodu varu. Pak přidáme citronovou šťávu, nalijeme do nahřátých sklenic, přilijeme vodku a podáváme.

Medový punč

2 lžíce medu, 4 cl citrónové šťávy, 2 cl vody, 9 cl koňaku nebo třešňovice.

Postup: Do hrnečku dáme med, vodu, postavíme na oheň, přivedeme do varu, odstavíme, přidáme šťávu z citronu, nalijeme do nahřátých sklenic, přilijeme alkohol a podáváme.

Pomerančový punč

2 cl pomerančového cukrového sirupu, 1 dl vody, 3 cl pomerančové šťávy, 5 cl whisky.

Postup: Do hrnku dáme sirup a vodu, postavíme na oheň, přivedeme do varu, odstavíme, k tomu přidáme pomerančovou šťávu, nalijeme do zahřátých sklenic, přilijeme whisky a podáváme.

Havajský punč

1 půlkilová plechovka kompotovaného ananasu, ½ l vody, ½ l bílého vína (nejlépe rýnského), 3 cl vanilkového cukrového sirupu, 2 cl třešňovice.

Postup: Ananas nakrájíme na malé kostky, dáme do hrnce, přilijeme šťávu z ananasu, vodu, víno, vanilkový cukrový sirup, postavíme na oheň a silně nahřejeme. Pak směs i s nakrájeným ananasem nalijeme do nahřátých sklenic, dolijeme třešňovicí a podáváme.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat