Prostreno.cz

Podzimní lahůdka plná chuti: Pečená jablka s ořechy a brandy

Jak do pár minut provonět celou kuchyň? Skořicí, rozinkami, hnědým cukrem a brandy! Pokud jim zdatně sekunduje pečené jablko a vlašské ořechy, těžko budete hledat něco opojnějšího…

Pečená jablka s vlašskými ořechy a rozinkami v brandy patří k receptům, které miluje americká spisovatelka a odbornice na duchovno všeho druhu Denise Linn. Ochutnejte její recept pro šest osob, který může tvořit nedílnou součást příprav (nejen) na vánoční svátky.

Potřebujete:

  • 2 lžíce kokosového oleje nebo měkkého nesoleného másla
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 2 lžíce brandy
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • ½ hrnku rozinek
  • 6 jablek (oloupaných a zbavených jádřinců)

Vše, co lahodí mlsným jazýčkům

Troubu předehřejte na 180 stupňů, pekáček vyložte pečicím papírem. Ve středně velké míse ušlehejte pomocí vidličky cukr s kokosovým olejem nebo máslem, přidejte skořici, muškátový oříšek a sůl. Potom vmíchejte citronovou kůru a brandy a nakonec vlašské ořechy a rozinky. Nechte odstát.

Jak si usnadnit práci?

Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a vytvořte z každé strany otvor. (Snazší je to s vykrajovačem jablečných jádřinců, který se dá pořídit už okolo 70 korun.) Poté jablka naplňte směsí z ořechů a rozinek. Na obou koncích ji dobře napěchujte, aby nevypadávala ven. Naplněná jablíčka vyrovnejte na plech a položte do trouby na střední rošt. Co dál?

Pro zahřátí zvenku i zevnitř…

Pečte 1-1,5 hodiny (záleží na velikosti jablek). To, že jsou hotová, poznáte tak, že do nich píchnete. Musí být měkká a poddajná. Během pečení je nutné několikrát je podlít šťávou, která se vytvoří na dně pečicí nádoby. A je tu ještě jedna věc. Může se stát, že se rozinky na samém vrcholu plněných jablíček spálí. Nenechávejte je tam, ale vyhoďte je těstě před podáváním! Pak už ochutnávání (a mlaskání) nic nebrání.

Tip: Plněná jablíčka vždy podávejte teplá. Pro slavnostnější ráz a doladění chuti k nim přidávejte ještě vanilkovou zmrzlinu. Co se týče konkrétní odrůdy jablek vhodných k pečení, tak se jedná například o zelenou odrůdu Granny Smith.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat