Prostreno.cz

Recepty proti nachlazení ze světa: Jak bojují s rýmou Japonci či Američané

26.12.2019 | Krok za krokem

S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat.

Indie: Kurkumové mléko

Haldi ka doodh není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ajurvédě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Při přípravě doporučujeme použít mandlové mléko.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky mandlového mléka
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku černého pepře a nastrouhaný zázvor

Postup: Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte pomalu vařit zhruba 10 minut. Poté sceďte a pijte teplé.

Čína: Congee/Jook

Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani. Jedná se o terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení nebo při problémech s trávením. Congee je velmi lehké a snadno stravitelné.

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku dlouhozrnné rýže
  • 6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
  • 1 lžičku soli

Postup: Vařte v pomalém nebo normálním hrnci. Přiveďte k varu, za častého míchání vařte na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, mořské řasy, uvařené fazole. Záleží na vaší chuti.

Ukrajina a Rusko: Gogol mogol

Pro některé se jedná o vánoční nápoj a pro jiné první obranu proti nachlazení a bolesti v krku.

Budete potřebovat:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci másla
  • 1 hrnek mléka
  • lžičku sody bikarbony
  • 0,5 dcl rumu nebo koňaku
  • dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku

Postup: Vyšlehejte žloutek se lžící medu do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.

Japonsko: Tamagozake

Japonský drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému gogol mogolu.

Budete potřebovat:

  • 200 ml saké
  • 2 lžíce medu
  • 1 cm nastrouhaného zázvoru
  • 1 vajíčko

Postup: Vyšlehejte vajíčko s medem. Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.

Jižní Korea: Kimči

Křupavé kvašené zelí s bílou ředkví, okurkami a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimči je plné železa, vitaminu A a B, přírodních probiotik a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.

Budete potřebovat:

  • 1 kg pekingského zelí
  • 5 lžic korejské mořské soli
  • 2 lžíce prášku z chilli papriček
  • 4 stroužky česneku
  • lžičku čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • sezam na posypání
  • možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku

Postup: Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké (včetně tlustých řapíků) a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces přece jen toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4–5 lžic soli a ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině. Za 2 hodiny bude připraveno na průplach.

Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned, nebo nechat salát 1–2 dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchat a následně dát do lednice. Tam vydrží i měsíc.

(Zdroj: www.menudomu.cz)

USA: Ohnivý cider

Velmi oblíbený lék na podporu imunity, trávení a také při prvních příznacích nachlazení a chřipky. Chutná kombinace jablečného octa doplněná o med, byliny a koření pomáhá stimulovat imunitu, podporovat trávení a bojovat s viry a bakteriemi.

Budete potřebovat:

  • 1 díl jablečného octa
  • 0,2–0,5 dílu medu
  • další ingredience podle dostupnosti: česnek, cibule, zázvor, křen, chilli papričky, rozmarýn, tymián, kurkuma, citronová kůra z bio citronu a další

Postup: Uložte takto připravený cider na měsíc na tmavé a chladné místo, než se v něm vylouhují všechny dobroty. Poté si dávejte ráno 1 lžíci za prohřátí a jako prevenci v zimních měsících nebo 3 lžíce každé ráno, když cítíte, že jste nachlazení.

USA: Imunitní máslo

Imunitní super máslo, které můžeme použít tam, kde bychom použili běžné máslo.

Budete potřebovat:

  • 225 g bio ghee (přepuštěného másla)
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžičky kolostra v prášku
  • 2 lžičky l-glutaminu v prášku
  • 6 kapslí zinku
  • 1 lžíci medu

Postup: Vše promícháme v mixeru a uložíme do lednice, kde vydrží máslo asi 2 týdny

Mexiko: Česnekovo-medový sirup

Staří Aztékové používali na horečky, záněty a infekci především recept z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také na nachlazení. Při jakémkoli onemocnění se v nejen v Mexiku, ale v celém světě doporučuje odpočívat a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale i roste ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek. A právě ten je základem i mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.

Budete potřebovat:

  • 200 g medu
  • 1 stroužek česneku
  • šťávu ze dvou limetek
  • možno přidat i najemno nastrouhaný zázvor a pít až pětkrát denně

Česká republika: Skořicovo-zázvorový med

(recept Michaely Carter)

Med je potravina, kterou má nejspíš každý doma. Bohužel med prodávaný v obchodních řetězcích je většinou zpracovaný, přehřátý, filtrovaný a vyčištěný. Nejzdravější med s největšími zdravotními benefity je med surový. Můžete ho koupit přímo od včelaře nebo v obchodem se zdravou výživou. Pokud si koupíte med v bio kvalitě, máte také zaručeno, že med pochází z ekologicky nezatížených luk a lesů, včelař nepoužil preventivně antibiotika a nedokrmoval včely cukrem.

Budete potřebovat:

  • 370 ml medu
  • 2 polévkové lžíce skořice
  • 1 polévkovou lžíci sušeného zázvoru v prášku nebo 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (v bio kvalitě má silnější účinek)

Postup: Nalijte med do čisté, nejlépe nerezové nebo skleněné nádoby. Položte nádobu na hrnec, do kterého předem nalijete vodu do výšky 2 až 3 cm. Vodu v hrnci pomalu ohřívejte tak, aby voda nedosáhla bodu varu. Med v misce ohřívejte společně se skořicí a zázvorem asi 15 minut. Pozor, aby se med nevařil, stačí taková teplota, abyste byli schopni do medu stále namočit prst. Po 15 minutách přelijte med s kořením do čisté uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň dva týdny odpočívat ve spíži. Čas od času ho můžete promíchat. Po dvou týdnech je med připravený ke konzumaci.

Česká republika: Kozinec s jablečným džusem

(recept Michaely Carter)

Michaela Carter doporučuje neobvyklý bylinný nápoj pro podporu imunity, který je ideální v chladnějších měsících, které tradičně bývají obdobím chřipek a nachlazení.

Základem je kozinec, který se svými účinky podobá oblíbené a známé echinacee. Pomáhá bojovat proti virům, zvyšuje odolnost těla v boji s nemocemi. Pomáhá také lépe se vrátit po prodělané nemoci do aktivního života. Mimo jiné podporuje plíce, je tedy ideálním nápojem pro ty, kteří trpí na problémy s dýchacím ústrojím. Kozinec zvyšuje výkonnost, dodává energii, pomáhá zmírňovat následky stresu.

Budete potřebovat:

  • 500 ml uvařeného čaje z kozince (cca z 6–10 g sušeného kořene)
  • 200 ml 100% čerstvé jablečné šťávy
  • špetku skořice

Postup: Vše smíchejte a teplé popíjejte v průběhu celého dne.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat