Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Netradiční polévky: Mrkvová, ovesná a z červené řepy

31. 7. 2019 | Krok za krokem

Máte dnes chuť na něco jiného, než je klasický vývar s nudlemi? Co si budeme povídat, i té největší dobroty se člověk jednou přejí. A pak vítá každou změnu! Necháte se inspirovat čtyřmi recepty, které do vaší kuchyně vnesou svěží vítr?

Horká polévka je typicky zimní jídlo. I toho největšího zmrzlíka dokáže postavit na nohy! Vyčerpali jste zásobu tradičních receptů? Vrhněte se na ty méně obvyklé. Chutnají totiž skvěle!

Mrkvová polévka

Suroviny:

  • 1 kilogram mrkve
  • 1 tabletka umělého sladidla
  • špetka soli
  • 1 litr vody

Postup: Omytou mrkev nakrájejte na menší kousky, přidejte ostatní přísady a vařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Podle potřeby přilévejte vodu, aby se nevypařila. Následně mrkev rozmixujte a ještě krátce povařte.

Ovesná polévka

Suroviny:

  • 50 gramů mrkve
  • 50 gramů celeru
  • malá cibule
  • petržel
  • ovesné vločky
  • hrudka másla
  • 1 žloutek
  • 1 decilitr mléka

Postup: Uvařte zeleninu, přeceďte do ovesných vloček zalitých vodou a vařte zhruba půl hodiny. Poté přihoďte máslo, žloutek a přilijte mléko.

Polévka z červené řepy

Suroviny:

  • 150 gramů řepy
  • 120 gramů kysaného zelí
  • 40 gramů mrkve
  • 30 gramů petržele
  • 1 cibule
  • 100 gramů uzené klobásy
  • sůl a pepř
  • 180 gramů hovězího masa
  • 2 decilitry šlehačkové smetany

Postup: Řepu oloupejte a zpracujte na malé kostičky. Maso dejte vařit vcelku do studené a osolené vody s pepřem. Po 30 minutách varu přidejte řepu, zelí, mrkev, cibuli, petržel a nakrájenou klobásu. Měkké maso vyjměte, rozporcujte a vraťte do polévky. Ve finále zjemněte kyselou smetanou. Co k tomu? Tmavý chléb je správná volba!

Brynzová polévka

Suroviny:

  • 100 gramů brynzy
  • 3 krajíce chleba
  • kmín
  • sůl
  • 1 cibule

Postup: Povařte cibuli i s kmínem v litru osolené vody. Vývarem pak zalijte rozdrobenou brynzu a nalámaný chléb v hlubokém talíři. Jednoduché, rychlé a výborné.

Kroupová polévka

Suroviny:

  • 3 hrsti krup
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • mléko

Postup: Kroupy řádně vyperte, zalijte je vodou a vařte do změknutí. Vývar přeceďte přes sítko, osolte a vmíchejte máslo. Na zjemnění použijte žloutek s kapkou mléka. Dobrou chuť!

Dezert Babeta. Chuť našeho dětství

Vepřové kotlety s pomerančovou šťávou

Vepřové kotlety s pomerančovou šťávou

12 hlasů
1h a 15min 744 kJ 140 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Lososový pstruh v solné krustě

13 hlasů
60min 242kJ 550 Kč

Pstruh pečený v soli.

Ryba pečená chřestem

8 hlasů
45min 307kJ 110 Kč

Ryba s chřestem pečená v troubě.