Prostreno.cz

Jak připravovaly chřest naše babičky?

Pokud si myslíte, že chřest je něco novodobého a nevšedního, jste na omylu. S chřestem si uměly poradit už naše prababičky. První zmínky o něm jsou znázorněny na freskách starých 3000 let. První blahodárné účinky na lidský organismus popsal již antický lékař Galén ve druhém století. Propadli jste této pochoutce? Vyzkoušejte recepty našich babiček.

„V zelených hlavičkách chřestu je hodně vitaminu C, ostatních vitaminů jen málo. Z nerostných látek obsahuje dosti železa, jinak má převahu nerostných látek kyselinotvorných (síry, fosforu). Je lehce stravitelný,“ říká citace z kuchařské knihy z roku 1953.

Od té doby uteklo pár let a chřest je ceněn nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro své blahodárné účinky. Podporuje činnost ledvin, je vhodný při léčbě ledvinových kamínků, revmatismu a dny. Celkově detoxikuje organismus, podporuje látkovou výměnu, posiluje srdce a léčí kožní nemoci.

Vyzkoušejte osvědčené recepty našich babiček na přípravu chřestu.

Příprava chřestu

Chřest používejte vždy čerstvý, nezvadlý, aby se dal dobře oloupat. Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec. Bílý chřest je nutné oloupat celý. Tuhé konce odlomte či odkrojte. Hlavičku jen lehce očistěte nebo opláchněte.

Chřest dušený

Budete potřebovat:

Chřest k dušení nakrájíme na menší kousky a dusíme v menším množství osolené vody. Měkký chřest vyndáme a vodu pak zahustíme jíškou a nakonec zakloktáme mlékem a žloutkem. Do hustého krému vrátíme vařený chřest a přidáme usekanou petrželku nebo pažitku. Podáváme s bramborem nebo rýží.

Chřest zapékaný

Budete potřebovat:

Očištěný chřest svážeme na dvou místech nití a vložíme do osolené vody. Chřest vaříme vždy „na stojato“ tak, aby špičky byly zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Chřest vaříme podle síly na skus 2-3 minuty.

Do poloměkka uvařený chřest scedíme a odvar nalijeme do světlé jíšky, připravené z tuku a mouky. Hustou omáčku osolíme, okořeníme muškátem a povaříme. Do vymazané zapékací misky klademe chřest, sypeme sýrem a zaléváme omáčkou. Povrch posypeme sýrem, poklademe kousky másla a pokrm zapékáme půl hodiny ve vyhřáté troubě.

Tip: Místo muškátu můžeme použít i čerstvý nasekaný kopr.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat