Prostreno.cz

Nejlepší způsob, jak uskladnit zmrzlinu

Ať už si koupíte zmrzlinu v obchodě s potravinami, nebo si ji „od píky“ připravíte úplně sami, existuje mnoho způsobů, jak se k ní nezachovat hezky. Víte, jak ji udržet krémovou? Přemýšlejte, kde a kam ji ukládáte!

Pokud byste o skladování zmrzliny měli vědět jen jedinou věc, byla by to tato: nenávidí změny teploty. V ideálním světě by měla být čerstvě zmrzlá zmrzlina ochlazena na co možná nejnižší teplotu a před konzumací ponechána pozvolnému rozmrazování, dokud není „tak akorát“ krémová. Jenže ouha.

Když „křup“ není tak docela v pořádku

Pokaždé, když zmrzlina zvýší svoji teplotu, některé ledové krystaly uvnitř ní začnou tát. To je v pořádku, pokud máte v úmyslu jíst svou zmrzlinu hned. Ovšem pokud jen čekáte na optimální teplotu při rozmrazování, část své dobroty dáte stranou a zbytek sorbetu znovu vložíte do mrazáku, tyto ledové krystaly se znovu formují  – ale tentokrát jsou větší a křupavější. Tím dochází k narušení hladké konzistence. A to nemusí být vždy úplně dobře. Vaším cílem tedy je udržet zmrzlinu co nejstabilnější.

Na samotku s ní!

Proto ji uchovávejte v zadní části mrazáku a co nejdále od dveří. Jinak jí pokaždé, když otevřete dvířka mrazničky, trochu ublížíte. Uchovávání zmrzliny v zadní části a za jinými předměty ji pomůže ochránit před těmito nástrahami. Pokud už se stane, že je zmrzlina částečně roztavená, je lepší nechat tento proces „dojet“ až do konce a celou ji znovu zmrazit.

Každopádně nepodceňujte důležitost chladicího mrazáku pro zpevnění čerstvě zmrzlé zmrzliny. Bez ní se vaše dobrota stane čímsi křupavým, čímž se zničí veškerá vaše tvrdá práce.

Pamatujte tedy, že pokud děláte zmrzlinu doma, ihned po procesu výroby ji dejte k ledu. Díky tomu zůstávají ledové krystaly malé, takže zmrzlina zůstává stejně čerstvá a krémová jako na začátku, přičemž teplota při skladování by neměla být vyšší než –18˚ C.

Před vložením do mrazáku se také ujistěte, že je vše zabalené správným způsobem. Použít můžete umělohmotné dózy či mrazuvzdorné sklo. Krabičku nikdy nezapomeňte označit. Ideální je opatřit ji datem zmrazení a jménem.

Tip na jeden z mnoha chutných receptů

600 ml slazeného kondenzovaného mléka, 600 ml smetany ke šlehání a lžičku vanilkového extraktu šlehejte, až směs zpevní. Přidat můžete oříšky, mandle, kousky čokolády či cokoli podle chuti. Směs dejte do nádoby na mražení, přetáhněte potravinovou fólií a dejte k ledu. Dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat