Prostreno.cz

Nenechte se oklamat: Poznejte svůj steak

Steaky na grilu se už pěkně pomalu propékají a sliny se jen sbíhají. Ať už vyrazíte na steak do restaurace, nebo se pustíte do vlastních příprav, je dobré vědět, o jaký typ steaku se jedná. Hovězí maso je základ, ale z jaké části? Poznáte to?

Pokud vyrazíte na steak do restaurace, rozhodně se nenechte oklamat. Hovězí maso samo o sobě patří mezi ty dražší. Cena je pohyblivá i podle toho z jaké části krávy si maso vyberete. Poznáte, zda dostanete to, co jste si objednali?

Máme pro vás stručný přehled, jak se mezi steaky snadno zorientovat.

T-bone steak

Svůj název dostal podle tvaru kosti, která ho protíná. Na jedné straně této kosti si můžete pochutnat na pravé svíčkové, druhá představuje nízký roštěnec. Vlastně tak s T-bone steakem získáte dva steaky v jednom!

Flank steak

Ačkoli platí za jakousi „popelku“ mezi steaky (kvůli vyššímu podílu vláken, navíc pokud není maso opravdu kvalitně vyzrálé a připravené, může být v porovnání s ostatními steaky trochu tužší), ale nenechte se zmást, i flank steak představuje lahůdku. Většinou se peče vcelku a poté se krájí šikmo na tenké plátky.

Flap steak

Připravuje se z hovězího pupku a je krásně mramorovaný tukem. Podobně jako flank steak se nejčastěji peče vcelku a poté krájí na tenké plátky. Skvěle se hodí na gril.

Sirloin steak

Tento steak ocení především ti, kteří si dávají pozor na tuk. Sirloin totiž patří k nejlibovějším steakům. Pochází z kýty a z grilu chutná prostě báječně.

Porterhouse steak

Udělá radost především pořádným jedlíkům. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o opravdu pořádný kus T-bone steaku (ovšem s větším podílem pravé svíčkové) – obvykle je vysoký okolo 5 centimetrů, takže se nemusíte bát, že byste od stolu odcházeli hladoví.

Rib eye steak

Pojmenován je podle takzvaného tukového oka, které tento kus vysokého roštěnce obsahuje (a který mu dává úžasnou chuť). Nevyžaduje žádnou složitou úpravu – poskytne vám dokonalý zážitek i s minimem ingrediencí.

Tenderloin

Nečekejte žádnou obří porci, zato spoustu chuti. Jedná se o steak ze špičky svíčkové, který se vyznačuje jemnou texturou i chutí. Skvěle se hodí nejen na gril, ale také na přípravu tataráku.

Filet mignon

Jeden z nejjemnějších steaků, na kterém si můžete pochutnat. Pochází z konce svíčkové, a když jej připravíte správně, dá se prakticky krájet jen vidličkou.

Rump steak

Libový kus masa, který se nachází na horní části kýty. Je neuvěřitelně univerzální, hodí se prakticky na jakoukoli tepelnou úpravu. Navíc má poměrně nízký obsah tuku.

Hanger steak

Pochází z bránice (a v češtině se mu říká „veverka“) a má sám o sobě poměrně kořeněnou a velmi výraznou chuť. Ugrilovaný či jen tak připravený na pánvi je prostě dokonalý.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat