Prostreno.cz

Vyrobte si domácí bylinkové víno. Je dobré a léčivé

Tymián, šalvěj, mateřídouška, levandule… Už máte sesbíráno a popřípadě nasušeno? Pokud můžete postrádat pouhou hrst svých oblíbených bylinek, vrhněte se na výrobu vlastního bylinného vína. Je chutné a léčivé!

Podle statistik každý Čech vypije přes 20 litrů vína ročně, přičemž se jedná většinou o dovozové druhy. Odborníci varovně zdvihají prst a tvrdí, že spotřeba alkoholu roste. Co by ale řekli tomu, kdyby se „obyčejná“ vinná réva v lahvi proměnila ve skvěle působící lék? S jednoduchým tipem vaši spižírnu může obohatit trocha zdraví i chuti. Ostatně, takové letní aroma si později můžete vychutnat i u hořícího krbu…

Výhodné experimenty

Vinařství s největší pravděpodobností začalo v neolitickém období (8500  až 400 let před naším letopočtem). Archeologické důkazy o pěstování vinné révy dokazují, že lidé se vínu věnují velmi, velmi dlouho. Taky byste rádi ochutnali něco nového a lahodného? Otrhejte bylinky, které ještě máte na zahradě, nebo vezměte zavděk těmi již nasušenými. Výroba bylinného vína není nikterak složitá!

Na litr oblíbeného vína (bílé či červené) přijde hrst bylin (zhruba 40 gramů). Použít můžete cokoli od máty, mateřídoušky, meduňky, tužebníku jilmového až po tymián, přičemž bylinky se dají i kombinovat. Můžete tak ochutnat nespočet druhů, chutí a vůní. Přidat se dá i med a koření. Protřepte, nechte jeden až dva týdny stát na chladnějším místě a sceďte do čisté sklenice. Tu pak skladujte opět na chladnějším místě.

Něco, co otevřete klidně až o Vánocích

Jelikož bylinkové víno má charakter bylinné tinktury, užívejte jej jako lék – tedy pijte po malých doušcích. Rozhodně to není o tom, že si dopřejete čtyři deci k seriálu. Říkáte si, že když už bude rozdělané, tak se co nejdříve musí dopít? Omyl. O trvanlivost se bát nemusíte. Neotevřené bylinkové víno vydrží několik let. A to otevřené do té doby, než ho v rámci své léčebné kúry nespotřebujete. Tak hurá na přípravu! Jenže co když doma nemáte nic, co byste ve víně zužitkovali? Třeba ještě stihnete vyrýt kořen kopřivy…

Kopřivové víno znali už staří Keltové. Jelikož listy by se měly sbírat zhruba do konce května, nezbývá než urychleně pospíchat aspoň na sběr semínek nebo kořene. Obojí vašemu organismu prospěje. Konkrétně semínka obsahují vitaminy A, B, C, E, draslík, vápník, železo, chlorofyl a karotenoidy. A i kořen vám přijde k duhu. Důkladně jej očistěte a postupujte stejně jako ve výše uvedeném případě – dopřejte mu vinný výluh…

 Á propos, třeba i takový jitrocel (potažmo jeho semínka, která se dají ukořistit až do konce října) vám bude vděčný, že jej namočíte do skvělého vína. Tak na zdraví!





Celkem 1 komentářů

Pavla navratilova
19.03.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat