Prostreno.cz

Šetříte na Vánoce? Levnou večeři vykouzlíte z cibule, celeru i mrkve

Na vánoční svátky se nejvíce těší naše děti, pro nás pro dospělé to znamená hlavně vítr v peněžence. Pokud už počítáte, jak se říká každou kačku, nějakou tu korunu, můžete ušetřit i na prosincových večeří. Vždyť o Vánocích to zase doženete a alespoň si nebudete muset vyčítat přídavek bramborového salátu a další vanilkový rohlíček.

Obchody se již plní vánočním zbožím a těžko se odolává, ale na přípravu večeře vám stačí zavítat jen do oddělení zeleniny a honem pryč z obchodu. Navíc máme na mysli takovou zeleninu, která patří mezi tu nejlevnější. Skvělou večeři vykouzlíte i z obyčejného celeru, cibule a mrkve. Jaký recept si zamilujete?

Celerové hody

Celer není zrovna sympatickou kořenovou zeleninou, spousta z nás ho jedí právě jen na Vánoce v bramborovém salátu. Přesto z něj můžete vykouzlit například celerové pyré, sušenky, chipsy nebo polévku, která v těchto zimních dnech zahřeje.

Babiččina celerová polévka

Budete potřebovat: 1 celer, 1 cibuli, 1 hrst sušených hub, 1 lžíci oleje, kmín, sůl a pepř

Nejprve si namočte houby do studené vody. Dále budete potřebovat hrnec, do kterého dejte lžíci oleje, přidejte nakrájenou cibulku a nakrájený celer na menší kostičky. Krátce osmahněte, dolijte vodou (můžete přidat i vývar) a vařte, dokud celer nezměkne. Až celer změkne, polévku rozmixujte, přidejte houby, kmín a provařte. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem.

Cibule královna kuchyně

Snad v každé domácnosti se najde pár cibulí, i s touto „chudou“ surovinou můžete vytvořit skvělou večeři, nebo pohoštění pro návštěvu. Z cibule můžete připravit například výbornou cibulačku, nebo je upéct v troubě s náplní nebo bez, obě varianty jsou chutné.  Návštěvu jistě oslníte domácími cibulovými kroužky.

Cibulové kroužky

Budete potřebovat: 3 cibule, mléko, 150 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku cukru, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, třetinka piva

Cibuli nakrájejte na plátky a namočte do mléka. Zvlášť smíchejte mouku, kukuřičný škrob, kypřící prášek, cukr a mletou sladkou papriku, přilijte trošku piva a prošlehejte. Do těstíčka postupně namáčejte kroužky a smažte na oleji dozlatova. Před podáváním je jen osolte a máte hotovo.

Mrkve nejen králíčka

Mrkev je nejen bohatá na živiny, ale je také patří mezi levnou kořenovou zeleninu. Zapomeňte na dušenou mrkev ze školní jídelny i s mrkví se dá čarovat. Z mrkve si můžete připravit chutné nasládlé hranolky, mrkev v těstíčku, mrkvovou polévku, pomazánku nebo třeba mrkvový dort. K večeři vyzkoušejte třeba mrkev po indicku, na které si pochutná celá rodina.

Mrkev s vůní orientu

Budete potřebovat: 200 g mrkve, 4 lžíce zakysané smetany, kari, olej, sůl a pepř

Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo a poduste na oleji. Přidejte kari podle chuti (přibližně 2 lžičky), sůl, pepř a podlijte trochou vody. Mrkev pozvolna duste do změknutí a nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Mrkev můžete podávat s rýží nebo chlebem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat