Prostreno.cz

Vařit s vínem nemusí být alchymie

Rádi zkoušíte nové věci? Je na čase vyzkoušet vaření s vínem. Jistě už jste na takové recepty narazili, ale často se jim raději vyhýbáte z obav, že to nebude tak chutné, jak se může na první pohled zdát. Odrazující bývá také cena vína, z kterého se stejně při vaření odpaří alkohol a můžete mít pocit, že jste víno zbůhdarma zničili. Máme pro vás několik tipů, jak překonáte tyto obavy a povznesete své recepty zase o něco výše.

Vaření s vínem je radost a jeho přidáním vykouzlíte spoustu nových chuťových nuancí. Důležité je vybrat to správné. Nejčastěji je odrůda vína uvedená přímo v receptu, ale pokud se nebojíte improvizovat, či vás odrazuje vyšší cena konkrétní lahvinky, máme pro vás několik základních rad, jak na to.

Jaké víno je vhodné?

Obecně platí, že na vaření byste měli použít takové víno, které byste si s chutí nalili do skleničky při příjemném večeru. Na víně se nevyplatí šetřit, ani když jde o jeho vaření. Samozřejmě nemusíte sáhnout po těch nejdražších, ale rozhodně není dobré vybírat mezi těmi nejlevnějšími. Pokud vám jde o cenu volte alespoň zlatou střední cestu.

Víno je v pokrmu stejně důležitou složkou jako například domácí vývar, jistě poznáte, zda byl použit bujon z kostky anebo zda si dal někdo tu práci s poctivým vývarem. Obdobně tento rozdíl poznáte i při vaření s vínem. Většinou použijete jen pár kapek vína, málokdy spotřebujete celou lahev, takže na tom, co vám zbyde, si ještě můžete pochutnat.

Tóny chuti, které k sobě ladí

Suchá vína

Tyto vína jsou vhodná pro přípravu vinných omáček jakéhokoli druhu. Nebo v pokrmech s krémovou konzistencí, kde se nakyslá chuť přímo podbízí. Červené suché víno se skvěle hodí ke zvěřině, ale i k dušenému hovězímu masu. Vhodná je kombinace i s aromatickým kořením (bobkový list, rozmarýn či jalovec). Bílé víno dá vyniknout naopak rybám, mořským plodům a drůbežímu masu.

Polosladká vína

Polosladké červené víno je vhodné pro pečení masa a k přípravě dezertů. Polosladké bílé víno se také používá k přípravě dezertů, ale skvěle také pracují v omáčkách s drůbežím masem.

Portské víno

Sladká vína, jako je například portské, jsou přímo stvořená pro čokoládové dezerty, jako třeba čokoládový dort nebo čokoládové cupcakes.

Rýžové víno

V poslední době u nás roste i obliba takzvaného rýžového vína, které má své uplatnění zejména v asijských receptech. Pokud patříte mezi milovníky „Asie“ tak rýžové víno by vám doma nemělo chybět.

Oblíbená vínová redukce

Jeden ze základních kroků vaření s vínem, který využijete především u červeného vína, je takzvaná redukce, kdy se z vína odpaří alkohol a většina vody. Výsledkem je hustší základ pro přípravu aromatické omáčky na steaky či grilovanou zeleninu, nebo pro sladké dezerty a krémy. Na mírném ohni necháme víno jen lehce probublávat, teplota varu alkoholu je 78,3 °C. Víno, ve kterém je alkohol rozpuštěn, by tedy mělo přesáhnout teplotu 80 °C a alkohol se začne pozvolna odpařovat. Chce to jen trošku trpělivosti a pravidelné míchání.

Špatná lahev: Ano, či ne?

Občas se stane, že víno otevřeme a není zrovna podle našich představ, častou otázkou bývá, zda ho lze alespoň použít na vaření. Odpověď je snadná, ano i ne! Například pokud máte v lednici již déle otevřenou lahvinku a není už lákavá na přímou konzumaci, tak z ní například ještě vařit můžete, pokud teda už nemluvíme o octě…

Dalším častým nedostatkem je značná chuť korku. Ani tohoto vína se nemusíte bát a můžete ho nesměle použít na vaření. Chuť korku způsobuje takzvané TCA (2,4,6-trichloranisol). Jedná se o velice těkavou sloučeninu chloru, která se naštěstí při dostatečném zahřátí odpaří.

Pokud má víno, ale větší vadu na kráse, například je z něj cítit myšina, či plíseň, takové víno je opravdu zralé, tak akorát na vylití. Vaření s takovýmto vínem, ani raději nezkoušejte.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat