Využíváte černý kmín denně? Pro redukci cholesterolu i pomoc při hubnutí se to jen doporučuje. I po jedné čajové lžičce mají tukové buňky utrum. Navíc se jím také snižuje chuť k jídlu.
Kmín? To je už takový pravěk, a to doslova. Jeho semena byla nalezena v prehistorických archeologických nalezištích z mladší doby kamenné, což dokazuje, že byl používán v časech, kdy většina koření ještě neexistovala. Za naprostou samozřejmost ho považujeme i dnes, protože co si budeme povídat, umíte si bez něj představit přípravu brambor nebo zelí? Následující řádky však nebudou o vaření, ale spíše hubnutí.
Tuky, bojte se!
Jaký paradox. Utrácíme za drahé spalovače tuků, přitom máme jeden po ruce a stojí pár korun. Černý kmín je studnicí bioaktivních sloučenin a po celá staletí se v tradiční medicíně využívá k léčbě různých onemocnění, včetně astmatu, arteriální hypertenze, zánětů, kašle a bolestí hlavy. Dle zjištění (1) japonských lékařů bychom mu měli dát prostor i při řešení nadváhy a škodlivého cholesterolu, protože to jsou další oblasti, kde toto ochucovadlo vyniká. Doporučovaná dávka je jedna čajová lžička denně, přičemž účinek se dostaví za nějakých osm týdnů, slibují vědci.
Zeštíhlující složení funguje na jedničku
Ti v drobných semínkách kmínu identifikovali hned 23 mastných kyselin, z nichž většina spadá mezi nenasycené mastné kyseliny známé svými protizánětlivými a tuk redukčními vlastnostmi. „Z našich poznatků vyplývá, jak moc je tato běžná potravina pro prevenci obezity a nemocí souvisejících s životním stylem užitečná,“ uvedla japonská vědecká výzkumnice Akiko Kojima-Yuasa. Ta největší zásluhy připisuje obsažené sloučenině thymochinonu, která blokuje tvorbu tukových buněk, zlepšuje činnost metabolismu, a zatímco špatný cholesterol snižuje, ten dobrý naopak zvyšuje. Jedna starší studie (3) dokonce vypátrala, že kmín ve formě prášku i oleje také omezuje chuť k jídlu, takže se při dietě hodí dvojnásob.
Zdroje: (1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.70888, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3844184/, (3) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920319208
Sledujte nás na sociálních sítích: