Prostreno.cz

Syrová, nebo tepelně upravená. Jak si nejvíc užít chuť kedlubny

Co s kedlubnou? To asi napadne každého, komu se poštěstí mít pár kusů do zásoby. Je jasné, že ideálně by se měla konzumovat čerstvá a syrová, nicméně sluší jí i tepelné úpravy. Jak si co nejvíc užít její chuť?

Kedluben nebo kedlubna se řadí mezi nejžádanější košťálové zeleniny. Tušili jste, že pro zimní uskladnění se pěstuje pozdní odrůda Gigant, která byla vyšlechtěná v roce 1978 v tehdejším Československu? Kedluben se pěstuje pro bulvu a rané odrůdy i pro listy. (Mladé zelené listy obsahují třikrát více vápníku než samotné bulvy, mají také více karotenu a vitaminu C.)

Samotný kedluben se může pochlubit značným množstvím vápníku, domovinu v něm nalézají i vitaminy, jako je B1, B2 a C, ale také minerální látky, ke kterým patří draslík, vápník, fosfor nebo železo. O zdravotních účincích kedlubny na organismus tedy není pochyb, nicméně mnozí tápou, co s ním vlastně dělat. Patříte mezi ně? Pak si vezměte inspiraci z následujících řádků.

Chutné saláty

Kedluben využijte jako součást zeleninových salátů. Výborně chutná například s jablky, jogurtem a pažitkou. Jelikož se kedlubna díky mořeplavcům dostala z Evropy až do Indie (v roce 1600), považuje se za nezbytnou potravinu tamní kuchyně. Místní kuchaři ji podávají s indickým kořením. Evropan si ji ale spíš vychutná jen tak, zakápnutou olivovým olejem a posypanou mořskou solí.

Teplé polévky

Zatímco kedluben se může stát jednou z položek zeleninové polévky, obzvláště jí to sluší v té krémové, s jemným kořením. Tak nejlépe vyniká její pikantní chuť. Kedluben lze také přidat do receptů z brambor a brokolice, a mnozí si ji nemohou vynachválit coby přísadu krémové houbové polévky.

Placičky nejen pro děti

Kedluben nastrouhejte stejně jako brambor a smíchejte ho s kuřecím masem, vejcem a několika lžícemi mouky či strouhanky. Na pánvi zahřejte olej nebo máslo a tvořte malé placičky. Opečte je z obou stran dokřupava.

Pečená v troubě

Stejně jako většina ostatních zelenin, kedluben se dá i zapékat. Tak ho smíchejte s jinými druhy, jako je lilek, nebo třeba brambory. Z jednoho pekáčku se nají celá rodina.

Opékaná na pánvi

Plátky kedlubny zakápněte sójovou omáčkou a posypte solí a tymiánem. Opékejte na pánvi z obou stran, zakrývejte pokličkou. Kedlubna je hotová, když má zlatou barvu. Takto připravenou podávejte jak přílohu defacto k jakémukoli jídlu. Chutnat bude i ve formě hranolek. Připravte si těstíčko z hladké mouky, vajíčka, špetky prášku do pečiva, mléka či piva. V něm obalte kedlubnu nakrájenou „na hranolky“ a smažte na rozpáleném oleji.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat