Prostreno.cz

Podmáslí je přehlížený poklad. Přidat ho můžete i do muffinů

Mnoho lidí podmáslí pochopitelně zná, nicméně ne každý ví, co přesně obsahuje, nebo jak ho nahradit při pečení nejen vánočních dobrot. A vy máte přehled?

Podmáslí je typ mléka, který byl kultivován nebo fermentován. V minulosti se jednalo o zbytkovou kapalinu, která v nádobě zůstala poté, co lidé vytloukli máslo na pevnou látku. Chuť a užitečnost podmáslí z něj činí velmi populární doplněk stravy, nutno však podotknout, že dnešní podmáslí má velmi málo společného s chutí másla. Namísto toho, aby zbytková máslová kapalina přes noc kvasila, přidávají se k mléku bakteriální kultury.

Podmáslí a nutriční fakta

Podmáslí má velmi podobný výživový profil jako mléko (nebo jakýkoli typ mléka, který se používá k jeho přípravě). Obsahuje vápník, vitamin B, bílkoviny a díky fermentačnímu procesu i některá probiotika (acidofilní kultura Lactobacillus acidophilus). Pochlubit se může i vitaminy D a A, stejně jako relativně nízkou hladinou kalorií a tuků (nejvýše 1,5 %).

Náhrady za podmáslí

Pokud nechcete vyrábět podmáslí doma a nemůžete si koupit žádný z podobných kultivovaných nápojů, existuje několik náhrad, které mohou podmáslí účinně zastoupit, ať už tento nápoj pijete jen tak na chuť, ze zdravotních důvodů, nebo se chystáte něco upéct například muffiny s drobenkou či citronovo-levandulový chlebíček. Které varianty vzít v úvahu?

Jogurt

Zatímco jogurt má tendenci být hustší než podmáslí, obsahuje stejná probiotika, takže ve výsledku na zdraví působí obdobně jako zmíněné podmáslí.

Kefír

Velmi podobný nutriční profil má i kefír, jež se dá taky, a to poměrně s přehledem, považovat za další náhražku. Měli byste si však být jistí, že víte, o jaký obsah tuku se jedná. Jedno až dvě procenta. Tak přesně tohle je úroveň podmáslí. A víte, že se podmáslí hodí i pro přípravu vánočního cukroví? Připravte si perníkové muffiny!

Sváteční dobrota, která sklidí úspěch

Budete potřebovat 250 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 1/4 lžičky strouhané citronové kůry, špetku soli, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mletého nového koření, 2 velká vejce, 100 g medu, 6 lžic oleje, 200 ml podmáslí, 50 g kandované pomerančové a citronové kůry, 100 g loupaných mandlí a 50 g sušeného ovoce dle chuti.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Poté do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte sůl a koření. V další nádobě prošlehejte podmáslí, olej, vejce a med. Sušené ovoce pokrájejte na drobnější kousky, přidejte kandovanou kůru. Následně směsi spojte, těsto lžící rozdělte do papírových košíčků a pečte ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat