Prostreno.cz

Domácí sirupy na rýmu a kašel

Připravte se na chřipkové období včas a připravte si domácí sirupy proti nachlazení. Samozřejmě že se můžete spolehnout na přípravky z lékárny, ale u domácích sirupů přesně znáte jeho složení a můžete se snadno vyhnout zbytečné chemii. Vyzkoušejte recepty našich babiček. Je libo mrkvový, ořechový, křenový nebo zázvorový?

Přinášíme vám několik receptů na domácí přírodní sirupy proti kašli. Vyzrajte na tuhle nepříjemnost i bez chemie! K přípravě domácího sirupu nepotřebujete ani nějaké zvláštní suroviny, většinu z nich máte jistě dávno doma.

Zázvorový sirup

Připravte si čistou sklenici s uzávěrem. Budete potřebovat zázvor, citron a med. Očištěný zázvor nakrájejte nadrobno. Citron zbavte kůry (bio citron stačí omýt horkou vodou) a nakrájejte na plátky. Do sklenice vložte nakrájený zázvor s citronem a zalijte medem. Med nedávejte úplně po okraj, protože citron pustí šťávu. Sklenici uzavřete a dejte na 2 týdny do lednice. Hotový zázvorový sirup můžete přidávat do čaje.

Mrkvový sirup

Sirup z mrkve a medu je starodávný osvědčený recept na kašel na nemocné průdušky. Do většího rendlíku dejte 1/2 litru čerstvé mrkvové šťávy a 4 lžíce medu. Za občasného míchání zahustěte do sirupové konzistence, ale pozor nevařte. Užívejte 1 lžičku 5krát denně.

Ořechový sirup

Ořechový sirup oceníte hlavně při suchém, dráždivém kašli, po několika užívání by se měla dostavit úleva a měli byste snadněji odkašlávat.

Budete potřebovat skořápky přibližně z 12 vlašských ořechů. Skořápky namočte do půllitru vody a nechte louhovat 4 hodiny. Pak je přibližně půlhodinku povařte, přičemž vodu stále dolévejte, aby i výsledný obsah byl půl litru. Pijte slazené medem nejlépe 3krát denně po jednom šálku.

Bylinkový sirup

K tomuto účelu se velmi dobře hodí listy jitrocele, ale můžeme přidat i květy fialek nebo mateřídoušky.

Smíchejte 30 g výše uvedených bylinek (usušených) zalijte 25 g 60% lihem (můžete použít například i 60% vodku). Když se líh vsákne, přidejte ¼ litru vroucí vody a nechte 24 hodin stát. Občas promíchejte. Druhý den přeceďte a vymačkejte, přidejte 300 g cukru a svařte do konzistence sirupu. Skladujte v malých skleničkách v zatemněné místnosti a užívejte ráno a večer po jedné lžičce.

Křen s medem uleví od rýmy

Tenhle recept je hlavně pro nás pro dospěláky, když se potřebujeme rychle zbavit rýmy. Křen najemno nastrouhejte, dvě lžíce křenu smíchejte se lžící medu. Tato směs se doporučuje užívat 3krát denně po jedné čajové lžičce. Věřte, že už po první lžičce se rýma sama spustí a tím se uvolní i dutiny a bude se vám hned lépe dýchat.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat