Prostreno.cz

Pijte gin. V malém množství snižuje bolest i záněty kloubů

Popíjení ginu je tak osvěžující! Tenhle alkoholický nápoj však umí poskytnout víc než jen dobrou náladu. Jsou zde i některé překvapivé přínosy pro zdraví. Proč ho pít zvlášť v zimě?

Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně, nebo se také přidává do koktejlů. Již více než 1000 let je oblíbeným nápojem v Evropě a dalších částech světa. Termín „gin“ je přitom poměrně obsáhlý. Některé druhy obsahují rýži či pšenici, základem je však vždycky vodka. (V závislosti na způsobu výroby jsou některé giny bezlepkové.) Platí, stejně jako u většiny ostatních lihovin, že gin může mít určité příznivé účinky na zdraví – pokud se konzumuje s rozumem.

Nutriční hodnoty

Ačkoli v tomto alkoholu nejsou žádné esenciální mikroživiny nebo makronutrienty, některé esenciální oleje a sloučeniny z přítomných složek, například semena koriandru či borůvky jalovce, mohou být zdraví prospěšné. Existuje mnoho výhod spojených s pravidelnou konzumací ginu, včetně schopnosti detoxikovat tělo či snížit příznaky senné rýmy.

Gin podle odborníků také posiluje imunitní systém, snižuje bolesti a záněty kloubů, léčí malárii, podporuje zdraví kostí, eliminuje vrásky, zabraňuje předčasnému stárnutí a vznik cukrovky, zvyšuje energetickou hladinu, působí jako diuretikum, detoxikuje organismus, působí na zdraví ledvin a jater, stimuluje trávení a spolehnout se na něj můžete i při nadýmání a křečích.

Pro milovníky domácích pokusů

Ačkoli tento druh alkoholu je široce dostupný ve většině obchodů po celém světě, někteří lidé dávají přednost domácí výrobě. Patříte k nim? Tak si podejte jednu láhev vodky a tu přelijte do litrové nádoby. Přidejte koriandrová semena, skořicovou tyčinku, borůvky jalovce, dva lusky kardamomu a kořínek lékořice. Lahev zavřete a nechte stát po dobu 24 hodin. Následně vhoďte kousek pomerančové kůry a nechte stát dalších 24 hodin. Po uplynutí doby přeceďte přes kávový filtr a směs nechte odpočívat ještě dva dny. Zbývá už jen popřát popřát výborný zážitek. Ovšem pozor, dobrého pomálu.

Mezi nejčastější nežádoucí účinky konzumace ginu a alkoholu obecně patří kocovina, dehydratace, nevolnost či bolení hlavy. Existují také zprávy, že nadměrné množství ginu může zvýšit riziko rakoviny a srdečních onemocnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat