Prostreno.cz

Čím nahradit sherry v receptu, pokud ho doma nemáte

Sherry je oblíbený aperitiv, který se přidává do několika receptů. Používá se na marinády, rozumí si se všemi druhy masa a dochutí i hustou mrkvovou polévku. Je zkrátka všestranné. Co ale dělat, pokud vám v kuchyni dojde? Použijte náhražku!

Internetová encyklopedie sherry popisuje jako druh alkoholického nápoje vyrobeného ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jde o víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát. Tento postup přípravy se liší například od portského vína. Tam se destilát přidává již v průběhu fermentace. (Ve víně tak zůstává vyšší přirozený podíl cukru.)

Sherry, které je používáno při přípravě sladkých i slaných pokrmů, se podává zejména jako aperitiv. Nalezení náhrady v kuchyni přitom není tak docela snadné, protože se nejedná o položku, která je v domácnosti „běžně skladem“. Nemožné to ale není. Na výběr máte hned z několika možností.

Nealkoholičtí náhradníci sherry

Mezi nealkoholické varianty, které sherry aspoň z části nahradí, patří jablečný ocet. Ten může být použit ve stejném poměru, o jakém se v tom kterém receptu hovoří. Ocet přitom dodá vašemu jídlu stejné množství kyselosti a jasu. Výborný je i ocet rýžový vinný. Právě on může sherry zastoupit a přiblížit tak pokrm „originálu“, a to bez obsahu alkoholu. A co dalšího zachrání vaše jídlo?

V případě, že sherry nemáte, kuchaři doporučují vanilkový extrakt, který potravinám dodá jakousi hřejivost a příjemné aroma. Řešením je i pomerančový džus nebo šťáva z ananasu. Opět se jedná o stejný poměr vůči aromatickému vínu. Leckdy pomůže také broskvová nebo meruňková šťáva. U těchto dvou položek však zvažte ředění těchto náhradníků vodou, pokud je nektar příliš silný. Mohlo by dojít k výraznému, leč nechtěnému ochucení pokrmu.

Alkoholické zastoupení

Pochopitelně, že sherry mohou nahradit suchá bílá či červená vína, přičemž charakter každé odrůdy vždy ovlivní recept trochu jinak, a to díky rozmanité kyselosti a hloubce. (Pokud vám víno, které máte doma, přijde suché až moc, přidejte trochu hnědého cukru.) Nebo rovnou použijte italské dezertní vínko Marsala či portugalskou Madeiru. Oba tyto typy se sherry podobají možná ze všeho nejvíc.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat