Prostreno.cz

Oblékněte staré brambory do nového kabátku

Brambory jsou vynikajícím zdrojem mnoha vitaminů a minerálů a patří k bezlepkovým přílohám. Jak s nimi zacházet, když klíčí? A dá se nějak vylepšit jejich chuť, pokud už je máte nějakou tu dobu uskladněné? Tyhle fígle oceníte!

Nutriční obsah brambor se může lišit v závislosti na odrůdě a způsobu přípravy. Například smažení brambor jim přidává více kalorií a tuků než jejich pečení. Je také důležité si uvědomit, že slupka brambor obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, oloupání však nutriční obsah brambor může významně snížit. Takže, víte, co jíte?

Brambory jsou bohaté na sloučeniny, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty, které neutralizují volné radikály. (Když se volné radikály hromadí, zvyšuje se riziko chronických onemocnění, mezi které patří srdeční onemocnění, cukrovka a rakovina.)

S veselými barvami proti nemocem?

Studie potvrdily, že barevné brambory, například ty fialové, mohou mít tři až čtyřikrát více antioxidantů než jejich bílé kolegyně. To je v boji proti volným radikálům činí potenciálně účinnější. Brambory také obsahují speciální typ škrobu známý jako odolný škrob. Ten tělem není rozložen a plně absorbován. Místo toho se dostane do střeva, kde se stává zdrojem živin pro prospěšné bakterie.

Výzkum spojil odolný škrob s mnoha zdravotními přínosy, včetně snížení rezistence na inzulín, což zase zlepšuje kontrolu cukru v krvi. Zajímavé je, že vy sami můžete zvýšit obsah odolného škrobu v bramborách. Stačí na noc uložit vařené brambory do chladničky a poté je konzumovat za studena. Evidentně je toho hodně, čím jedna z nejvýznamnějších zemědělských plodin prospívá zdraví. Míváte brambory na svém stole často? Výborně! Jistě oceníte fígle, které vylepší jejich chuť!

Nové brambory

Nové brambory se lépe škrábou, pokud se namočí do slané vody. Vařte je však ideálně ve slupce, nebo jen lehce oškrábané, zachovají si vyšší obsah výživově hodnotných látek. Pokud je zatoužíte usmažit, oškrábané, oloupané a pokrájené je vložte do studené vody, která z nich vyplaví škrob. Zhruba po 20 minutách je vyndejte a sceďte, v utěrce vysušte a vložte do dobře rozehřátého tuku. Jakmile brambory změknou a zesklovatí, naservírujte je na talíř a nechte vychladnout. Krátce před podáváním je znovu „nasázejte“ do rozehřátého tuku a nechte zčervenat. Takto připravené budou křehké a křupavé.

Staré brambory

Vaše staré brambory nějak ztratily svoji chuť? Při vaření k nim přidejte lžičku octa, kmín, nebo je místo ve vodě povařte v bujonu. Co se týče černání brambor, tak za tu může enzymatická změna, která neškodí zdraví a ani neovlivňuje chuť pokrmů. Klíčící brambory však obsahují jedovatý solanin. Proto je nevařte ve slupce, ale oloupejte je a místa s klíčky vykrajujte.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat