Prostreno.cz

Čím můžete v receptu nahradit citronovou kůru

Citronová kůra se používá především při pečení muffinů, tvarohových koláčů a dortů, kterým dodává trochu pikantní chuť. Může však také oživit saláty, rizoto, ovoce, zeleninu a maso. Co dělat, když ji nemáte po ruce? Sáhněte po pomeranči nebo limetce!

Citronová kůra je takový malý zázrak. Má dokonce až desetkrát více vitaminů než šťáva z tohoto ovoce. Také je nesmírně bohatá na vitamin C, vápník, vlákninu i draslík. Její nutriční profil je skutečně zajímavý, stejně jako způsob, kterým dodává ten správný šmak různým pokrmům. Vaříte, pečete, a najednou jste přišli na to, že vám citronová kůra chybí? Nevadí. Tyhle náhražky se vyloženě nabízejí!

Limetková kůra

Limetková kůra je skvělým zástupcem citronové kůry, protože patří do stejné rodiny a může napodobovat texturu a chuť citronu ve vašich moučnících i pokrmech. Použijte jednu lžičku limetkové kůry, abyste nahradili jednu čajovou lžičku kůry citronové.

Pomerančová kůra

Pomerančová kůra je sladší než ta citronová a převážně se používá jako koření. Většina lidí ji do receptů přidává ve stejném množství, jaké daný postup žádá. Zkuste to, třeba se pro taky nadchnete!

Kandovaná kůra z citrusů

Kandovaná pomerančová kůra, kandovaná citronová kůra a kandované kůra z limetek? To jsou některé možnosti, jak si můžete pochutnat na dezertu nebo občerstvení. Pozor však na dávkování, kandované dobroty bývají přislazované.

Citronová šťáva

Pro pokrmy, jako je rizoto nebo pečené cukrovinky, se hodí citronová šťáva, která je v chuti jemnější než slupka tohoto plodu. Proto použijte 2 lžičky šťávy namísto 1 čajové lžičky citronové kůry. Tak získáte tu nejlepší chuť.

Koncentrovaná šťáva

Koncentrované citrusové šťávy mají silnější aroma, takže je možná budete chtít použít v menším množství. Již 1/2 čajové lžičky koncentrované šťávy, například citronové nebo pomerančové, nahradí 1 čajovou lžičku citronové kůry.

Extrakt z citrusů

Extrakt z citronu je neuvěřitelná volba, která dokáže napodobit chuť citronové kůry v jakémkoli pokrmu, na který máte zálusk. Stačí se držet pravidla, že stačí 1 lžička citrusového extraktu coby náhražka 1 lžíce citronové kůry. Nemáte-li extrakt, je vhodný ještě citronový olej. Na druhou stranu se však vyhněte použití grapefruitu, jeho kůra je špatnou náhražkou kůry citronové, protože chutná až příliš hořce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat