Prostreno.cz

Vyzkoušejte rychlou dobrotu. Medovník na plech zvládnete i Vy

Snad neexistuje nikdo, komu by nechutnal tradiční medovník. Věděli jste, že jeho výroba nemusí být vůbec taková věda, jak se na první pohled může zdát? Přinášíme vám recept na snadný a chutný medovník, který budete mít hotový za pár minut.

Ingredience

Na výrobu těsta si připravte 250 g másla, tři lžíce medu, tři vejce, 300 g cukru, 400 g hladké mouky, jednu lžíci sody a 100 ml mléka. Dále bude potřeba krém, který vyrobíte z půl litru mléka, šesti lžic krupice, dvou lžic cukru, 200 g másla a jednoho obyčejného Salka. Samozřejmostí jsou mleté ořechy, kterými budeme dort posypávat.

Postup

Ve vodní lázni rozpustíme cukr, med a máslo. Do rozpuštěné směsi přisypeme mouku a jedlou sodu, mléko a mícháme do zchladnutí. Do zchladlé směsi vmícháme všechna vejce.

Vzniklé těsto nanášíme v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 °C přibližně šest minut. Těsto by mělo vyjít na 6–8 plátů.

Jednotlivé pláty necháme na papíře vychladnout, papír poté opatrně stáhneme a pláty položíme jeden na druhý. Poté seřízneme okraje, aby byly všechny díly stejně velké. Odříznuté okraje ale nevyhazujte, ještě se budou hodit.

Z cukru, mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do kaše následně přimícháme změklé máslo a nakonec Salko. Nyní můžeme začít se sestavováním medovníku.

Každý plát korpusu můžeme podle chuti potřít rumem nebo kávou, poté pomažeme krémem a vrstvíme na sebe. Když máme všechna patra pohromadě, potřeme dort zbytkem krému a štědře posypeme sekanými a drcenými ořechy, které jsme předem smíchali s rozdrobenými okraji korpusu.

Servírování

Takto připravený medovník je poměrně vysoký, tudíž se hodí spíše k nakrájení na větší kousky. Pokud si ale medovník připravíte z poloviny ingrediencí a vytvoříte ho nižší, můžete jej nakrájet na malé kostičky, které jsou chutným a oblíbeným vánočním cukrovím.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat