Prostreno.cz

Vůně Japonska. Vyzkoušejte čajové koláčky

Když píšeme „čajové“, nemáme rozhodně na mysli jen tak ledajaké pečivo, které můžete přikusovat k odpolednímu čaji. V tomhle případě je řeč o netradiční sladkosti, jejíž zásadní ingrediencí je čaj matcha, který je v dnešní době velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Vyzkoušejte náš recept, jistě budete překvapeni, jak úžasné tyto koláčky jsou.

Ingredience

K výrobě koláčků si připravte 100 g másla pokojové teploty, 100 g moučkového cukru, jeden žloutek, tři čtvrtě hrnku hladké mouky, půl lžičky soli, 100 g mletých mandlí, dvě lžičky práškového zeleného čaje matcha a krystalový cukr.

Postup

Nejdříve utřete změklé máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny. Dejte si záležet, abyste směs pořádně vyšlehali. Pro tento krok je ideální použít kuchyňský robot s pádlovým nástavcem. Poté přidejte žloutek a poctivě ho do směsi zatřete.

Mouku prosejte do misky a přidejte sůl, mandle, čaj matcha a ingredience smíchejte. Tuto směs najednou vsypte k utřenému máslu a zašlehejte robotem.

Vznikne pevnější těsto, které vyklopte na potravinářskou fólii a s její pomocí vyválejte z těsta váleček o síle zhruba pěti centimetrů. Poté těsto do fólie pečlivě zabalte a dejte na třicet minut odpočinout do mrazáku.

Troubu rozehřejeme na 180 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem.

Váleček těsta vyjměte z fólie a obalte v krystalovém cukru. Ostrým nožem krájejte plátky silné cca jeden centimetr a skládejte na plech. Chcete-li koláčky sladší, obalte v cukru každý odkrojený kousek. Plátky těsta klaďte s dostatečnými rozestupy, aby se vám jednotlivé koláčky při pečení nespojily. Pečte dozlatova přibližně 10 minut.

Dokud jsou koláčky po vyjmutí z trouby teplé (ne horké!), jemně je posolte. Nejspíše vás tento krok překvapuje, ale rozhodně se ho nemusíte bát. Sůl dodá koláčkům výraznost chuti a teprve s ní budou skutečně dokonalé.

Hotové koláčky vyskládejte na mřížku a nechte vychladnout. Skladujte v uzavíratelné dóze, aby neztvrdly.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat