Prostreno.cz

Chuťovky na silvestrovskou party

Žádná pořádná oslava se nemůže obejít bez stolu plného dobrot. Inspirujte se našimi recepty na silvestrovské chuťovky, po kterých se vaši hosté budou olizovat až za ušima.

Mini utopenci

Snad neexistuje nikdo, kdo si by nedal rád pořádně uleženého utopence. Tihle jsou navíc hotoví raz dva.

Na tuhle novoroční dobrotu si sežeňte větší zavírací sklenici nebo mísu s těsným víčkem, půl kilogramu mini špekáčků, sedm menších cibulí, jednu větší červenou cibuli, 100 gramů cherry rajčátek, 100 gramů beraních rohů nebo pikantnější papriky, 15 gramů sýru ementálového typu, čtyři lžíce dijonské hořčice, pár kuliček nového koření, pět kousků bobkového listu a červenou mletou papriku.

Na přípravu láku budete potřebovat čtvrt litru vody, 150 ml octa, dvě lžíce cukru, jednu lžíci soli a jednu lžíci hořčičného semínka.

Špekáčky podélně rozkrojte, obě poloviny se však nesmí oddělit od sebe. Špekáčky uvnitř potřete hořčicí a posypte trochou papriky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, beraní rohy, rajčata a sýr nakrájejte na menší kousky a směs napěchujte do utopenců. Ty potom uzavřete, jak jen to jde, a zajistěte párátkem.

Lák připravte rozmícháním cukru, octa a soli ve vlažné vodě, přidejte hořčičná semínka a pečlivě zamíchejte.

Utopence vrstvěte společně s cibulí do sklenice, až je takřka plná, a zasypte novým kořením a bobkovým listem. Nakonec zalijte lákem a sklenici pečlivě uzavřete. Takto připravené utopence dejte do lednice a nechte uležet v chladu několik dní.

Bleskové sýrové hranolky

Po těchto hranolkách se v okamžiku zapráší, nebojte se jich tedy připravit větší množství. K jejich přípravě budete potřebovat různé druhy tvrdých sýrů, například ementál, goudu, eidam atp., mletou uzenou papriku, hladkou mouku a olej.

V mělkém talíři smíchejte hladkou mouku s mletou uzenou paprikou. Sýry nakrájejte na tenké hranolky a ty pak obalte v paprikové směsi. V hlubší pánvi nebo fritovacím hrnci rozpalte dostatečné množství oleje, aby hranolky byly celé ponořené. Smažte je dozlatova z obou stran. Hranolky jsou nejlepší ještě teplé a skvěle se snoubí s avokádovým guacamole.

Rozkvetlá cibule

Pečená cibule je skutečnou lahůdkou. Obzvlášť, připravíte-li ji s chutným dipem. Na přípravu našeho receptu si připravte čtyři velké cibule, jeden hrnek strouhanky, dvě lžičky mletého barevného pepře, tři vejce a půl lžičky soli.

Uřízněte horní třetinu cibule a pak ji opatrně oloupejte, abyste nepoškodili spodní kořenovou část. Potom cibuli obraťte oříznutou stranou na prkénko a nakrájejte ji na 16 dílků. Kořenová část však musí zůstat vcelku, aby se cibule nerozpadla. Cibuli obraťte a položte na pekáč vyložený pečícím papírem.

V menší misce smíchejte strouhanku s pepřem a solí. V jiné misce rozšlehejte vejce. Lupínky cibule potřete vejcem a důkladně posypejte strouhankovou směsí.

Troubu předehřejte na 200 ˚C. Cibuli přikryjte alobalem a pečte deset minut. Poté alobal odstraňte a pečte patnáct minut odkryté dokřupava.

Pečená cibule chutná skvěle s dipem ze zakysané smetany s křenem či česnekem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat