Prostreno.cz

Výroba domácího jogurtu nebo pribináčku snadno a levně

Máte rádi kvalitní jogurty a vaše děti zase „ujíždějí“ na pribináčcích? Není důvod běhat pro ně do obchodu. Vyrobit si totiž kvalitní jogurt nebo pribináček, který je snad ještě lepší, než ten originální, můžete i v pohodlí svého domova. A k tomu ještě za zlomek ceny.

Domácí jogurt

Na výrobu domácího jogurtu nepotřebujete žádné speciální roboty ani ingredience. Stačí vám pouze dvě lžíce kvalitního bílého jogurtu a jeden litr plnotučného mléka. Jak už z popisu vyplývá, tato dávka vystačí zhruba na pět porcí.

V hrnci s těžkým dnem ohřejeme mléko až k varu. Jakmile mléko začne pěnit, ihned plotnu vypneme. Pokud se nám na mléku vytvořila pěna, sebereme ji, mléko přikryjeme a počkáme, až zchladne na teplotu cca 38–40 °C. Teplota nesmí být vyšší! Klidně si pomozte klasickým domácím teploměrem, který předtím umyjete.

Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme nejprve jen s trochou mléka. Snažte se, aby byla základní směs bez hrudek a dokonale promíchaná. Nakonec směs smícháme se zbylým mlékem, nalijeme do čistých, uzavíratelných sklenic a uzávěry dobře utáhneme.

Nádobky dáme odstát při 35 °C na 6–8 hodin, můžeme k tomu využít program na kynutí těsta, kterým dnes již většina trub disponuje, nebo je vložíme do hrnce s teplou vodou, který uložíme k topení. Sklenicemi po celou dobu nehýbejte. Po uplynutí doby by měl být jogurt natolik hustý, že v něm bude stát lžíce. Domácí jogurt můžeme doplnit různým ovocem či medem.

Bleskový pribináček

Jestli vaše děti honí mlsná, za tuhle rychlou dobrotu vám utrhají ruce. Na výrobu domácího pribináčku si připravte 250 ml smetany ke šlehání, jednu lžíci cukru krystal, jeden vanilkový cukr, 250 g měkkého tvarohu a podle chuti 1,5 lžíce kakaa.

Šlehačku ušleháme, a když je pořádně tuhá, přimícháme do ní oba cukry. Tvaroh také prošleháme, abychom ho zbavili hrudek, a opatrně ho vmícháme do tuhé šlehačky. Pokud máte raději kakaovou verzi, přimíchejte na závěr ještě kakao. Rozdělte do mističek a můžete ihned podávat. Lepší ale je, když se trochu vychladí v lednici.





Celkem 2 komentářů

Lenka Longauerova
14.07.2023
Romana
11.12.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat