Prostreno.cz

Grilujte s výsledky pravého masterchefa

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

Grilování není jen doménou těch, kdo mají rodinný dům se zahradou. Gril můžete dát i na balkon v bytovém domě, anebo přenosný vzít do parku – a užít si tak skvělou sešlost. Vychlaďte nápoje, pořiďte kvalitní maso, ale také další dobroty, které na grilu získají nový rozměr. Ryby, sýry, zelenina a také omáčky a salsy a další pochutiny... Vyzkoušejte tyto nápady a pozvedněte grilování na nezapomenutelný oběd!

Máslo s bylinkami provoní „flákotu“

Šťavnatý plátek masa je zkrátka základem grilování. Víte, jak z něj vykouzlit ještě křehčí a chutnější delikatesu? Tajemství spočívá v kousku bylinkového másla!

Jak na to? Vezměte 200 g čerstvého litovelského másla, nechte ho změknout a zpracujte vařečkou. Přidejte směs nasekaných, ideálně čerstvých bylinek: rozmarýn, tymián, petrželku a šalvěj, dále citronovou kůru, sušený česnek a mletý černý pepř, a vše s máslem dobře promíchejte.

Tip: Z ochuceného másla vytvarujte rukama váleček, zabalte ho do potravinářské folie a nechte v lednici ztuhnout. Pak bylinkové máslo nakrájejte na kolečka a položte na ogrilované plátky masa.

Oleje plné chuti

Obyčejný olej? Zkuste tentokrát něco netradičního! Díky ingrediencím, které lze do oleje přidat, získají i grilované pokrmy novou chuť. Různé aromatické oleje se hodí také k dochucení masa až po jeho ogrilování nebo je lze použít na grilovanou zeleninu.

Jak na to? Do sklenice oleje přidejte jeden rozmačkaný stroužek česneku, sůl, kousek citronu a vaše oblíbené bylinky nasekané nadrobno. Kdo má rád pikantní pokrmy, přidá také feferonku. Ochuceným olejem pak během samotného grilování potírejte maso z obou stran, pokud máte možnost, použijte k tomu větvičku rozmarýnu.

Skvělá marináda z vína

Marináda je neodmyslitelnou ingrediencí, díky níž získají grilované pokrmy lahodnou chuť a křehkost. Vyzkoušejte marinádu z vína!

Jak na to? Obvykle se pro přípravu používá bílé víno, k červenému masu se ale stejně dobře hodí i víno červené. Marinádu připravíte smícháním jedné lahve vína (nebo méně, maso však musí být vždy zcela ponořené) se skleničkou octa a skleničkou oleje. Přidejte na kostičky nebo plátky nakrájené tři cibule, tři stonky řapíkatého celeru a tři mrkve, dále stroužek česneku, bobkový list, několik zrnek pepře, dvě snítky petrželky, kuličky jalovce a hřebíček.

Tip: Do marinády naložte maso a dejte do lednice, nejlépe již den předem, minimálně však alespoň na tři hodiny, a občas promíchejte. Rozpalte gril, maso vyjměte z marinády, osušte ho a ogrilujte.

Italská specialita  „salsa rossa“

Místo „obyčejného“ kečupu si doma udělejte tradiční domácí italskou červenou omáčku „salsa rossa“! Její příprava je jednoduchá a výborně se hodí ke grilované salsicce i ke grilovanému či vařenému masu.

Jak na to? Pro přípravu je nezbytná opravdu kvalitní rajčatová passata. Povařte asi 5 minut dvě sklenice vinného octa, přidejte čtyři lžíce cukru a 500 ml rajčatové passaty předem ohřáté s olejem, stroužkem česneku, feferonkou, rozemletým celerem a mrkví. Přidejte trochu rajčatového protlaku a vařte asi 30 minut do zhoustnutí. Po sejmutí z plotny přidejte listy bazalky.

Tip: Salsa rossa se používá vychladlá na pokojovou teplotu. Pokud chcete, aby měla jemnější konzistenci, rozmixujte ji ponorným mixérem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat