Prostreno.cz

Správná příprava pokrmů v rýžovaru

V Japonsku je rýže kulturním symbolem, pro drtivou většinu Indů je miska rýže „denním chlebem“, a dokonce i čínské učení feng-šuej pracuje s pojmem „pečovat o misku rýže“, protože v Číně je miska rýže symbolem živobytí a čínské rodiny lpící na starých tradicích dělají vše pro to, aby dodržely s tím spojená pravidla.

U nás se rýže dostává do popředí až v poslední době, kdy je oblíbená zejména ve fitness výživě. Ovšem i tato pouť rýže na český talíř pamatuje nějaké ty přešlapy, než jsme se ji naučili správně vařit a konzumovat. Mnozí z nás si jistě pamatují doby školních jídelen, kde se nám na talíř jakýmsi omylem čas od času dostala zvláštně lepivá rozmázlá hmota, obvykle ještě s kouskem varného sáčku, který jsme si dolovali z mezizubního prostoru.

Školní jídelny a varné sáčky naštěstí můžeme nechat za sebou, hluboko pohřbené ve vzpomínkách, které vytahujeme jako kratochvíli při večerním táboráku a strašíme s nimi novou dospívající omladinu, která nemá ani tušení, jak tato nutričně hodnotná a populární surovina mohla kdysi bývat noční můrou strávníků či kvalitní základ do malty na ohození stěny. 

Jde to i bez varných sáčků

Postupů, jak správně vařit rýži je celá řada, a každý z nich má své klady, díky nimž ještě lépe vynikne chuť rýže, zejména ořechový podtón ryže basmati, pokud ji před vařením zlehka orestujete. My se dnes však zaměříme na čím dál populárnější přístroj na vaření rýže, a tím je rýžovar.

Malý třídílný nenápadný doplněk do kuchyně, který se skládá ze základny (s elektrickým kabelem a ovládáním), varné vložky (hrnce) a poklice. Postup při vaření rýže s použitím tohoto fešáka je pak zcela snadný. Vyndáte vnitřní nádobu, vsypete rýži, párkrát ji propláchnete, zalijete dvojnásobným množstvím vody a chcete-li, osolíte. Pak stačí zapnout tlačítko a počkat, dokud hrnec neudělá svou práci, přičemž prací se myslí kromě samotného vaření rýže i samostatné vypnutí přístroje s následným udržováním teploty hotové rýže, dokud se nerozhodnete ji servírovat. Výsledkem je tak nadýchaný kopec rýže, nad kterým se po odkrytí poklice vznáší voňavá pára, která vám provoní celou kuchyň. Rýži pak můžete rovnou servírovat, nebo umístit do plastového boxu a uchovávat v lednici pro další použití (rozmixovat jako kaši na snídani, použít jako přílohu k masu do krabičky do práce apod)

Rýžovar není jen na rýži

Tenhle poklad ovšem nevyužijete pouze pro přípravu rýže, a je opravdu škoda nechávat jej zasunutý hluboko v útrobách vaší kuchyňské linky, a dát mu příležitost pouze párkrát do roka, pokud nejíte rýži příliš často. Pozvěte jej k přípravě dalších obilovin, díky kterým si obohatíte jídelníček a doplníte tělu tolik potřebné minerály a vitaminy.

Jáhly

Ano, řeč je například o tolik opomíjených jáhlách, které často nevíme, jak připravit. Postup je přitom zcela snadný. Jáhly spařte vroucí vodou (aby se odstranila hořkost) a pak s nimi nakládejte jako s běžnou rýží. Tedy vsypejte do nádoby rýžovaru, propláchněte a zalijte vodou v množství 1díl jáhel na 1,5 dílu vody. Zapnete tlačítko (případně, pokud disponujete přístrojem, který rozlišuje typ rýže na bílou a hnědou, zapněte program pro přípravu bílé rýže). Po uvaření v hrnci naleznete sypké nadýchané jáhly, které můžete rovnou použít jako přílohu, případě z nich můžete připravit rizoto nebo s nimi naložit jako s kuskusem. Skvělá varianta jsou také jáhly nasladko, ovšem v tomto případě jáhly během vaření nesolte, místo toho do vody kápněte trochu vanilkového extraktu a po uvaření posypejte oříšky, sušenými brusinkami a skořicí.

Pohanka

Stejný postup využijete i v případě pohanky. Pohanku vsypte do nádoby rýžovaru, propláchněte a zalijte vodou v poměru 1 díl pohanky na 1 díl vody. Pro slanou variantu vodu lehce osolte, případně přidejte trochu bylinek nebo grilovacího koření, pro sladkou variantu přisypejte trochu skořice nebo perníkového koření. Takto uvařenou pohanku pak využijete jako přílohu, nebo pro přípravu houbového rizota s parmazánem, či nasladko se sušenými švestkami a vlašskými ořechy.

Pečené lívance

Pokud jsme vás až dosud našimi tipy pro využití rýžovaru příliš neohromili, věříme že následující tip vás zláká k tomu, abyste jej z kuchyňské skříně přeci jen vytáhli a trochu ho zapřáhli. Inspiraci jsme našli na Tik Toku, a po vyzkoušení musíme konstatovat, že je to zcela geniální! 

Pro vyzkoušení jsme v redakci použili klasický rýžovar o objemu 1 l v cenové kategorii do 500 Kč. Pro přípravu moučníku jsme použili bezlepkovou směs na pečení perníku o objemu 400 g (sypké směsi). Směs jsme připravili podle návodu uvedeného na obalu (vejce jsme však rozdělili na žloutky a bílky, ze kterých jsme vyšlehali sníh, aby bylo těsto ještě nadýchanější). Vnitřek varného hrnce jsme vymazali kokosovým olejem (pokud máte starší rýžovar a nepřilnavá vrstva už není co bývala, raději vyložte pečicím papírem). Do varné nádoby/hrnce jsme pak nalili těsto a zapnuli rýžovar tlačítkem. Díky ochraně proti připečení se hrnec občas samovolně vypne a nechá vařený obsah dojít při nižší teplotě, přičemž v tomto případě pečivo hezky napařuje. Pokud ještě není těsto dopečeno, znovu sepněte, jakmile to rýžovar umožní. V našem případě se to stalo 2×, přičemž celý proces „pečení“ trval dohromady cca 25 až 30 minut. Že máte upečeno, poznáte podle toho, že vršek moučníku již není lesklý, ale vytváří matnou kůrku, případně použijte trik se špejlí. Po upečení vyjměte varnou nádobu z přístroje a nechejte vychladnout na kuchyňské lince. Po vychladnutí se moučník sám odlepí od stěn, případně použijte silikonovou stěrku pro oddělení pečiva od stěn nádoby a vyklopte. Výsledný moučník je nadýchaný jako obří lívanec, jemný a díky napařování je vláčný a není suchý.

Zdroj: Názory autora, healthline.com





Celkem 8 komentářů

Vanezka
29.07.2023
Andrea Balova
27.11.2021
Ivana
12.07.2021
Ivana
12.07.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat