Grilované brambory
Kořeněné gurmánské brambory s jogurtovým dresinkem.
-
55min
35min příprava
20min vaření
-
749 kJ / 179 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy31g
tuky4g
Ingredience na
- 16 ks
nových, stejně velkých brambor
- 1 lžička
soli na vaření brambor
- 8 ks
bobkových listů
- 100 ml
řepkového oleje
- 50 ml
citronové šťávy
- 2 stroužky
česneku
- prolisovaného
- 1 lžíce
citrónové kůry
- jemně nastrouhané
- 2 špetky
soli
- 0.5 lžičky
uzené mleté papriky
- 2 špetky
kmínu
- 2 špetky
chilli vloček
- volitelné
- K podávání
- 250 ml
bílého řeckého jogurtu
- 0.5 ks
salátové okurky
- 1 lžíce
citronové kůry
- nastrouhané
- 1 lžíce
sezamové pasty tahini
- 0.5 lžičky
medu
- 2 špetky
soli
Postup přípravy
- Brambory důkladně omyjte a uvařte je skoro doměkka v osolené vodě, brambory nesmí být rozvařené, uvařené nechte vychladnout.
- Smíchejte olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, citronovou kůru, sůl, mletou uzenou papriku, kmín, bobkový list a chilli vločky.
- Směs nalijte do velkého, uzavíratelného sáčku, přidejte brambory, sáček uzavřete a lehce protřepejte aby se obalily všechny brambory. Brambory dejte na minimálně 2 hodiny do chladu. Alespoň jednou brambory v sáčku lehce protřepejte.
- Jogurt dejte do misky, přidejte nastrouhanou okurku (šťávu vymačkejte ), citronovou kůru, pastu tahini, med a sůl.
- Brambory navlečte na grilovací jehly, nebo bambusové špejle, mezi brambory můžete vložit bobkové listy.
- Brambory grilujte, až jsou pěkně opečené. Potírejte ochuceným olejem.
- Brambory podávejte s ochuceným jogurtem.
TIP:
Jak nahradit sezamovou pastu? Sezamová semínka zpracujte v mixéru s takovým množstvím arašídového nebo rostlinného oleje, aby vznikla takřka hladká směs.