Prostreno.cz

Perníčky

K vánocům patří perníčky, děti rády pomohou se zdobením.

Ohodnotit
(2 hlasů)
sun
  • 1h a 15min

    60min příprava

    15min vaření

  • 1161 kJ / 277 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy41g
tuky7g

Ingredience na

  • 400 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • 2 ks vajec
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mletého perníkového koření
  • 0.5 lžičky skořice
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • Na polevu
  • 1 ks bílku
  • 140 g jemného moučkového cukru
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Na potření
  • 1 ks vejce

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujte na hladké nelepivé těsto – mělo by připomínat modelínu.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici.
  3. Vál slabě podsypte hladkou moukou a rozválejte na něm těsto na 3 mm tenký plát.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C.
  5. Z těsta vykrajujte oblíbené tvary a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem – mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery, perníčky se při pečením nafouknou a trochu zvětší. Před pečením je ničím nepotírejte.
  6. Pečte v předehřáté troubě 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků).
  7. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřete pomocí silikonové mašlovačky rozšlehaným vejcem.
  8. Poleva: Elektrickým šlehačem vyšlehejte bílek, moučkový cukr a bramborový škrob. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu.
  9. Perníčky ozdobte polevou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Perníčky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat