2h a 30min
2h a 0min příprava
30min vaření
1251 kJ
energetická hodnota na 100g
130 Kč
cena za celý pokrm
Nutriční informace na 100 gramů:14g tuky32g sacharidy8g bílkoviny
Kynutý makový koláč s drobenkou.
Ingredience na
1 porce
2 porce
3 porce
4 porce
5 porcí
6 porcí
7 porcí
8 porcí
9 porcí
10 porcí
11 porcí
12 porcí
13 porcí
14 porcí
15 porcí
16 porcí
17 porcí
18 porcí
19 porcí
20 porcí
Uložit recept do kuchařky
Na náplň
200 g
mletého máku
400 ml
mléka
1 lžíce
medu
1 lžíce
cukru
1 lžíce
strouhané citronové kůry
3 lžíce
strouhaného perníku
Na posypání
140 g
hrubé mouky
1 lžíce
strouhaného perníku
100 g
másla
80 g
pískového cukru
Na těsto
80 g
másla
70 g
cukru
2 ks
žloutků
1 špetka
soli
400 g
hladké mouky
250 ml
mléka
0.5 kostky
droždí
Postup přípravy
Droždí utřete v misce se lžící cukru, přilijte asi 100 ml vlažného mléka a rozmíchejte se dvěma lžícemi hladké mouky.
Kvásek nechte vykynout.
Mezitím utřete máslo, cukr, špetku soli a žloutky do pěny, přidejte prosetou mouku, kvásek, zbylé vlažné mléko a zadělejte vláčné hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout.
Všechny suroviny na náplň smíchejte v rendlíku a za stálého míchání 10 minut vařte.
Na drobenku zpracujte v misce rukama kousky másla, cukr, perník a mouku.
Vykynuté těsto propracujte a na vále vyválejte na plát o velikosti plechu.
Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a na těsto rovnoměrně rozetřete makovou náplň.
Posypte ji drobenkou a nechte na teplém místě ještě chvíli kynout.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25-30 minut.