Prostreno.cz

Perník s mletými ořechy

Díky jablkům je perník vláčný, voní kořením a oříšky. Na přípravu je snadný a lze ho jednoduše vylepšovat. Místo jablek můžete přidat nakrájené švestky, ale třeba i hrušky. Vždy bude skvěle chutnat.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 25min

    25min příprava

    60min vaření

  • 1170 kJ / 279 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy28g
tuky14g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 400 g polohrubé mouky
  • 170 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 0.5 hrnku hrubě mletých ořechů - vlašské, lískové
  • 1 lžička mleté skořice
  • 0.5 lžičky mletého badyánu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 1 ks kypřícího prášku do perníku
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vajec - rozšlehaná
  • 4 lžíce rumu
  • 200 ml mléka
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 ks jablka
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání plechu
  • Na vymazání
  • 1.5 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Vyšší plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
  2. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo.
  3. Do velké misky prosejte mouku, kakao a kypřící prášek.
  4. Přidejte sůl, cukr, ořechy, badyán, skořici, citronovou kůru a promíchejte.
  5. K sypké směsi přidejte mléko, olej, rum a rozšlehaná vejce. Vše důkladně promíchejte.
  6. Nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka.
  7. Těsto nalijte do vymazaného plechu a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 50 minut.
  8. Vychladlý perník můžete přelít oblíbenou polevou.

TIP:

Pokud přidáte do těsta zvlášť žloutky a z bílků vyšlehaný sníh, bude perník nadýchanější.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Perník s mletými ořechy

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat