Dýňová roláda
Z dýně nemusíte vařit pouze polévku. Vyzkoušejte recept na skvělou dýňovou roládu se šlehačkou.
-
50min
35min příprava
15min vaření
-
849 kJ / 202 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy18g
tuky8g
Ingredience na
- K přípravě
- 200 g
dýně hokaido
- očištěné
- 4 ks
vajec
- 180 g
polohrubé pšeničné mouky
- 1 lžička
kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička
mleté skořice
- 1 špetka
soli
- 80 g
třtinového cukru
- 1 lžička
vanilkového extraktu
- 1 lžíce
citronové šťávy
- Na náplň
- 180 ml
40% smetany ke šlehání
- 0.5 lžíce
moučkového cukru
Postup přípravy
- 200 g očištěné dýně nakrájejte na malé kostky a upečte je v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 30 minut, dýni nechte zchladnout a dužinu rozmixujte. Po upečení a rozmixování by měla dýně vážit 180 g.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Bílky vyšlehejte na tuhý sníh.
- Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli.
- Třtinový cukr prošlehejte se žloutky, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou.
- Moučnou směs zapracujte do prošlehaných žloutků, přidejte dýňové pyré, zvolna vmíchejte sníh a těsto vlijte na připravený plech.
- Těsto uhlaďte špachtlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě je pružné na dotek.
- Upečený korpus vyjměte a zakryjte vlhkou utěrkou, obraťte a sloupněte pečicí papír.
- Opatrně zarolujte i s utěrkou a nechte zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat.
- Smetanu a půl lžíce cukru vyšlehejte do tuha.
- Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou, znovu zabalte.
- Hotovou roládu můžete posypat skořicí.