Prostreno.cz

Čokoládový koláč

Skvělý koláč plný čokolády.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 45min

    45min příprava

    60min vaření

  • 916 kJ / 219 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy23g
tuky13g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 250 g másla
  • 3 ks rozšlehaná vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 ks kypřící prášek do pečiva
  • 200 g hořké čokolády - minimálně 70 %
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička dřeně vanilkového lusku
  • 0.5 lžíce instantní kávy
  • 220 g hladké mouky
  • 160 g pískového cukru
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na polevu
  • 250 g 70% čokolády na vaření
  • 250 ml 40% smetany
  • Na vymazání
  • 1 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170°C.
  2. Kulatou dortovou formu (26 cm ) vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
  3. Ve vodní lázni rozehřejte na kousky nalámanou čokoládu, pak přidejte na kousky pokrájené máslo, které nechte v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota.
  4. Přidejte instantní kávu , dřeň vanilky a promíchejte .
  5. Vzniklou hmotu nalijte do mísy a nechte chvíli chladnout.
  6. Přidejte cukr, postupně zašlehejte vejce , mléko , prosetou mouku s kakaem a kypřícím práškem .
  7. Těsto nalijte do připravené formy .
  8. Formu přikryjte alobalem a pečte přibližně 50 - 60 minut. Hodně záleží jak peče trouba,zda je koláč upečený vyzkoušejte pomocí špejle . Koláč nechte vychladnout ve formě.
  9. Smetanu nalijte do rendlíku,přiveďte ji k varu,NEVAŘTE a hned odstavte ze zdroje tepla .
  10. Do smetany přidejte nalámanou čokoládu a míchejte,až se čokoláda rozpustí.Nechte vychladnout,ne ztuhnout.
  11. Polevou přelijte vychladlý koláč.
  12. Před podáváním můžete ozdobit šlehačkou .




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Čokoládový koláč

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat