Prostreno.cz

Kořeněná rýže s pomeranči

Tento recept na přípravu rýže je inspirován indickou kuchyní . Rýže se šťavnatými kousky pomeranče, pistáciemi a voňavým kořením.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 20min

    35min příprava

    45min vaření

  • 695 kJ / 166 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy29g
tuky4g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 300 g rýže basmati
  • 4 lžíce másla ghí - nebo klasického másla
  • 2 ks lusky kardamomu
  • 1 ks tyčinka skořice
  • 4 ks hřebíčky
  • 1 ks bobkový list
  • 600 ml vody - podle potřeby více
  • 1 ks malá cibule - nakrájená nadrobno
  • 4 špetky soli
  • 2 ks velké pomeranče
  • Na posypání
  • 3 lžíce vyloupaných pistáciových oříšků

Postup přípravy

  1. Kůru z jednoho pomeranče nakrájejte na silnější nudličky a vymačkejte z něj šťávu. Druhý pomeranč nakrájejte na plátky , plátky na poloviny .
  2. Rýži několikrát propláchněte vodou , nasypte ji do misky ,zalijte vodou a nechte 2 hodiny stát .
  3. Vyloupané pistácie namočte na 1 hodinu do studené vody
  4. Na velké , hluboké pánvi rozehřejte 4 lžíce ghí (nebo máslo), přidejte kardamom, skořici, hřebíček , bobkový list a za stálého míchání minutu restujte , poté vyjměte koření děrovanou lžíci na talíř a dejte stranou .
  5. V rychlovarné konvici přiveďte k varu 600 ml vody a mějte ji připravenou .
  6. Pistácie sceďte a osušte na kuchyňské utěrce . Osušené pistácie nasypte do pánve s máslem Ghí a orestujte je . Orestované pistácie vyndejte děrovanou lžíci na samostatný talířek .
  7. Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět . Pokud je třeba,přidejte ještě trochu másla.
  8. Opatrně přidejte horkou vodu, poté orestované koření , nakrájenou kůru z jednoho z pomeranče a promíchejte .
  9. Namočenou rýži sceďte a přidejte ji do pánve ke koření a osolte ji .
  10. Rýži vařte odkrytou na mírném ohni 5 minut .
  11. Pánev přikryjte ,pokud je potřeba přidejte vodu a vařte dalších 10 minut , nebo až je rýže měkká .
  12. Před podáváním vmíchejte pomerančovou šťávu a rýži ozdobte kousky pomeranče a pistáciemi .

TIP:

Ghí je přepuštěné máslo .






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kořeněná rýže s pomeranči

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat