Prostreno.cz

Brambory zapečené se slaninou a sýrem podle Itala

Kdo má rád pastu carbonara, mohl by ocenit i brambory po uhlířsku, neboli patate alla carbonara.

  • 35min

    20min příprava

    15min vaření

  • 647 kJ / 154 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy13g
tuky10g

Ingredience na

  • 1 kg brambor
  • 200 g slaniny
  • 40 g sýru pecorino
  • 40 g másla
  • sůl

Postup přípravy

  1. Brambory si předem uvařte a nakrájejte na kostičky. Dobrou slaninku si rovněž nakrájejte a zpěňte na oříšku másla. Na tomto základu si pak opečte brambory, všechno ještě mírně osolte a nasypejte do ohnivzdorné misky.
  2. To ale není všechno. Povrch hustě posypejte nastrouhaným ovčím sýrem pecorino, který je v tomto případě vhodnější než parmazán. Zapékejte v troubě asi 15 minut při 150 až 180°C.

TIP:

Sýr pecorino se vyrábí nejčastěji v ovčí variantě, ale k dostání je i jako kozí sýr. Sýr obyčejně zraje od pěti do deseti měsíců, během kterých se obrací a omývá osolenou vodou, někdy méně, jindy více. Pecorino se skvěle hodí na rizota, ale má široké použití v teplé i studené kuchyni, velice často se používá na těstoviny jako parmezán a v podstatě jej lze použít kdekoli, kde je požadována ostřejší chuť. Cena sýra pecorino se pohybuje kolem 420 Kč/kg.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Brambory zapečené se slaninou a sýrem podle Itala

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat