Brambory zapečené se zelenými olivami
Zapečené brambory podle italského receptu.
-
1h a 25min
25min příprava
60min vaření
-
445 kJ / 106 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy11g
tuky5g
Ingredience na
- 1.2 kg
brambor
- 170 g
zelených oliv bez pecek
- 300 ml
smetany na vaření
- 2 ks
cibule
- jemně nasekané
- 2 lžíce
sušeného tymiánu
- 2 lžičky
sušené bazalky
- 3 špetky
soli a pepře
- podle chuti
- 120 g
parmezánu
- nastrouhaného
- 100 g
sýra Gouda
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smetanu, cibuli, tymián, bazalku, sůl a pepř promíchejte v rendlíku.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 3 minuty. Vmíchejte sýr parmezán a míchejte až se sýr rozpustí.
- Přidejte nakrájené olivy a promíchejte.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a polovinu uložte do zapékací misky.
- Brambory přelijte ¾ připravené smetany a do zapékací misky uložte zbývající brambory.
- Vše posypte nastrouhaným sýrem Gouda a na sýr nalijte zbytek smetany s olivami.
- Přikryjte a pečte v troubě 50 minut.
- 25 - 30 minut před dopečení, pečte odkryté.