Prostreno.cz

Pastináková polévka

Sytá, hustá, aromatická polévka z opomíjeného pastináku s pastinákovými hoblinkami.

Ohodnotit
(10 hlasů)
  • 1h a 20min

    30min příprava

    50min vaření

  • 211 kJ / 50 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy6g
tuky3g

Ingredience na

  • 4 ks pastináku
  • 1 ks velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce kari koření
  • 1.2 l vody
  • 1 lžíce sypkého kuřecího vývaru
  • 2 špetky soli a pepře - podle chuti
  • 150 ml mléka
  • 100 g sýra niva
  • 2 ks pastináku - na pastinákové hoblinky
  • 1 lžíce rostlinného oleje - na pastinákové hoblinky
  • 2 špetky soli - na pastinákové hoblinky
  • Na posypání
  • 1 hrst petrželky - nasekané

Postup přípravy

  1. Nakrájenou cibuli a česnek orestujte v hrnci na oleji.
  2. Zasypte kari kořením, přidejte oloupaný, na malé kousky nakrájený pastinák a 5 minut restujte.
  3. Zalijte vodou, přidejte sypký kuřecí vývar a vařte 30 minut.
  4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Přidejte mléko, podle chuti osolte, opepřete a nechte projít varem.
  6. Do každé misky, nebo talíře rozdrobte kousek sýra niva a zalijte polévkou.
  7. Podávejte posypané čerstvě nasekanou petrželkou a pastinákovými hoblinkami.
  8. Příprava hoblinek : Pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Rozehřejte větší množství oleje a plátky pastináku osmažte. Stačí asi jen 5 minut, ale musí být křupavé. Vyndejte na ubrousek, aby nasál přebytečný olej, a osolte hrubou mořskou solí.

TIP:

Pastinák je bohatší na vitamíny a minerály než jeho blízce příbuzná mrkev. Obsahuje velké množství draslíku (500 mg na 100 g), fosforu a vápníku. Je cenným zdrojem vlákniny.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Pastináková polévka

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat