Pastináková polévka
Sytá, hustá, aromatická polévka z opomíjeného pastináku s pastinákovými hoblinkami.
-
1h a 20min
30min příprava
50min vaření
-
211 kJ / 50 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy6g
tuky3g
Ingredience na
- 4 ks
pastináku
- 1 ks
velké cibule
- 3 stroužky
česneku
- 2 lžíce
řepkového oleje
- 1 lžíce
kari koření
- 1.2 l
vody
- 1 lžíce
sypkého kuřecího vývaru
- 2 špetky
soli a pepře
- podle chuti
- 150 ml
mléka
- 100 g
sýra niva
- 2 ks
pastináku
- na pastinákové hoblinky
- 1 lžíce
rostlinného oleje
- na pastinákové hoblinky
- 2 špetky
soli
- na pastinákové hoblinky
- Na posypání
- 1 hrst
petrželky
- nasekané
Postup přípravy
- Nakrájenou cibuli a česnek orestujte v hrnci na oleji.
- Zasypte kari kořením, přidejte oloupaný, na malé kousky nakrájený pastinák a 5 minut restujte.
- Zalijte vodou, přidejte sypký kuřecí vývar a vařte 30 minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem.
- Přidejte mléko, podle chuti osolte, opepřete a nechte projít varem.
- Do každé misky, nebo talíře rozdrobte kousek sýra niva a zalijte polévkou.
- Podávejte posypané čerstvě nasekanou petrželkou a pastinákovými hoblinkami.
- Příprava hoblinek :
Pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Rozehřejte větší množství oleje a plátky pastináku osmažte. Stačí asi jen 5 minut, ale musí být křupavé. Vyndejte na ubrousek, aby nasál přebytečný olej, a osolte hrubou mořskou solí.
TIP:
Pastinák je bohatší na vitamíny a minerály než jeho blízce příbuzná mrkev. Obsahuje velké množství draslíku (500 mg na 100 g), fosforu a vápníku. Je cenným zdrojem vlákniny.