Vánoční štola
Německé vánoční pečivo, jde o jakousi obdobu naší vánočky. Ale chuťově je štola úplně jiná: hutnější, sladší a obsahuje kromě rozinek a mandlí i kousky marcipánu a kandované ovoce.
-
4h a 40min
3h a 50min příprava
50min vaření
-
1605 kJ / 383 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy41g
tuky19g
Ingredience na
- 50 g
droždí
- 100 g
moučkového cukru
- 200 ml
mléka
- 500 g
polohrubé mouky
- 2 špetky
soli
- 250 g
másla
- 2 ks
žloutků
- 100 g
marcipánu
- 100 g
loupaných mandlí
- 100 g
rozinek
- 50 g
kandované pomerančové a citronové kůry
- 50 g
kandovaných třešní
- Na posypání
- 3 lžíce
moučkového cukru
Postup přípravy
- Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka nechte vzejít kvásek.
- Prosejte mouku se solí, přidejte 150 g pokrájeného změklého másla, žloutky, kvásek, zbylý cukr a mléko a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout.
- Mandle nasekejte na nudličky, marcipán, rozinky a větší kousky kandovaného ovoce pokrájejte a zapracujte do těsta.
- Těsto vyválejte na pomoučněném vále na obdélník a delší strany přes sebe přeložte.
- Štolu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Štolu pečte 50 minut.
- Během pečení, pokud zlátne příliš rychle, zakryjte štolu alobalem.
- Horkou štolu pomašlujte 100 g rozpuštěného másla a posypte moučkovým cukrem.
TIP:
Marcipán zpracujte se dvěmi lžícemi griotky nebo rumu, udělejte z něj váleček, vložte ho doprostřed rozválené štoly a zaviňte.