Slavný britský kuchař Jamie Oliver se před lety rozhodl pomoci změnit stravovací návyky amerických školáků. Chtěl jim přímo on sám vařit zdravěji. Narazil ale tvrdě – jako vejce na mramorovou podlahu. Jenže nevděk amerických dětí není pro tak skvělého kuchaře ranou nejtvrdší. Tu mu zasazují dnes a denně jeho vlastní potomci, jichž má s manželkou Jools hned pět. Těm totiž tatínkovo vaření moc nevoní. Tedy každý z potomků nesnáší něco jiného. A trefit se do chuti všem pěti najednou je i pro Jamieho občas pěkný ořech.
„Řekl bych, že tak ve třech pokusech z deseti jim to opravdu velice chutná. Ale v sedmi z deseti mi to vždycky někdo odhodí pryč. Je to masakr. Podívejte, vaření pro děti je opravdu psychologická válka a něco jako dokonalost opravdu v tomto případě neexistuje!“ přiznal Jamie v rozhovoru pro australský magazín TV Week.
S manželkou Jools má přitom omsnáctiletou Poppy, šestnáctiletou Daisy, jednáctiletou Petal, devítiletého Buddyho a tříletou River.
Vyzkoušejte řízek s bramborovým salátem podle Jamieho. Schválně jestli tenhle luxusní oběd bude chutnat vašim dětem.
Super řízek podle Jamieho
Budete potřebovat:
- 50 g hladké mouky
- 2 ks vajec
- 150 strouhanky z čerstvého pečiva
- 4 plátky vepřových nebo telecích řízků
- 1 ks šalotky
- 1 ks kyselé okurky
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- 1 lžička kapary
- 4 ks ančoviček
- slunečnicový olej
- 4 malé hrudky másla
- džem z černého rybízu
Připravte si do hlubokých talířů, mouku, vajíčko a strouhanku. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte klasicky v trojobalu mouce, vejci a strouhance, který na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte na několik minut do ledničky.
Mezitím si připravte šalotku nadrobno nakrájenou spolu s okurkou, petrželkou, kaparami a ančovičkami. Vše dobře promíchejte, tato směs bude na závěrečné posypání řízků.
Nyní se vrátíme k řízkům. Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje (pánev by jím měla být pokrytá). Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka zatřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatavý. Až bude dobře propečený z obou stran, zlehka ho osušte kuchyňským ubrouskem. Podávejte s bramborovým salátem, cibulkovou směsí a pěkným bobkem džemu a s dílkem citronu.
Na majonézu zapomeňte! Bramborový salát podle Jamieho
Budete potřebovat:
- 800 g nových brambor
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička anglické hořčice
- 15 g čerstvé pažitky
- ½ citronu
Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je a nechte trochu zchladnout. Nahrubo je nakrájejte do mísy a přidejte zakysanou smetanou a hořčici, poté přidejte nadrobno nakrájenou pažitku. Do mísy vymačkejte šťávu z 1/2 citronu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Sledujte nás na sociálních sítích: