Prostreno.cz

Dětem kuchaře Jamieho Olivera nechutná jeho vaření

Slavný britský kuchař Jamie Oliver se před lety rozhodl pomoci změnit stravovací návyky amerických školáků. Chtěl jim přímo on sám vařit zdravěji. Narazil ale tvrdě – jako vejce na mramorovou podlahu. Jenže nevděk amerických dětí není pro tak skvělého kuchaře ranou nejtvrdší. Tu mu zasazují dnes a denně jeho vlastní potomci, jichž má s manželkou Jools hned pět. Těm totiž tatínkovo vaření moc nevoní. Tedy každý z potomků nesnáší něco jiného. A trefit se do chuti všem pěti najednou je i pro Jamieho občas pěkný ořech.

„Řekl bych, že tak ve třech pokusech z deseti jim to opravdu velice chutná. Ale v sedmi z deseti mi to vždycky někdo odhodí pryč. Je to masakr. Podívejte, vaření pro děti je opravdu psychologická válka a něco jako dokonalost opravdu v tomto případě neexistuje!“ přiznal Jamie v rozhovoru pro australský magazín TV Week.

S manželkou Jools má přitom omsnáctiletou Poppy, šestnáctiletou Daisy, jednáctiletou Petal, devítiletého Buddyho a tříletou River.

Vyzkoušejte řízek s bramborovým salátem podle Jamieho. Schválně jestli tenhle luxusní oběd bude chutnat vašim dětem.

Super řízek podle Jamieho

Budete potřebovat:

  • 50 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 150 strouhanky z čerstvého pečiva
  • 4 plátky vepřových nebo telecích řízků
  • 1 ks šalotky
  • 1 ks kyselé okurky
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • 1 lžička kapary
  • 4 ks ančoviček
  • slunečnicový olej
  • 4 malé hrudky másla
  • džem z černého rybízu

Připravte si do hlubokých talířů, mouku, vajíčko a strouhanku. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte klasicky v trojobalu mouce, vejci a strouhance, který na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte na několik minut do ledničky.

Mezitím si připravte šalotku nadrobno nakrájenou spolu s okurkou, petrželkou, kaparami a ančovičkami. Vše dobře promíchejte, tato směs bude na závěrečné posypání řízků.

Nyní se vrátíme k řízkům. Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje (pánev by jím měla být pokrytá). Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka zatřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatavý. Až bude dobře propečený z obou stran, zlehka ho osušte kuchyňským ubrouskem. Podávejte s bramborovým salátem, cibulkovou směsí a pěkným bobkem džemu a s dílkem citronu.

Na majonézu zapomeňte! Bramborový salát podle Jamieho

Budete potřebovat:

  • 800 g nových brambor
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 15 g čerstvé pažitky
  • ½ citronu

Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je a nechte trochu zchladnout. Nahrubo je nakrájejte do mísy a přidejte zakysanou smetanou a hořčici, poté přidejte nadrobno nakrájenou pažitku. Do mísy vymačkejte šťávu z 1/2 citronu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba